i går innkalte ordfører Lars Olav Hustad til pressekonferanse. Fornøyd kunne han fortelle media og dermed omverden at det var signert en historisk avtale om budsjettet for 2014, om økonomiplan 2017 og om samfunnsplanen 2025. Flertallet var så klart at avtalen ble signert; det blir ingen debatt i kommunestyremøtet 17. desember.

JEG HAR IKKE INNVENDINGER mot at det inngås avtaler; politikk handler om å «gi og ta» forhandlinger. I avtalen heter det blant annet at trinnvis bygging av omsorgsboliger på Åfarnes skal finne sted. Videre bevaring enn så lenge av skolen på Vågstranda, videreføring av Frivillighetssentralen og enighet om at kommunal drift av skolen i Innfjorden opphører; framtidig forutsigbarhet skal ivaretas gjennom privatskole.

DET JEG IMIDLERTID REAGERER PÅ er tidspunktet for signeringen: Har innbyggerne fått sagt meningene sine til de folkevalgte, ikke bare i spaltene til lokalavisa? Eller er det slik at de folkevalgte bestemmer på vegene av oss alle? Har innspill til samfunnsplanen få dager etter at høringsfristen gikk ut blitt lyttet til og tatt med i totalvurderingen? Hvorfor ble det ikke åpnet for breiere debatt da politikerne tok turen i kommunen for å besvare spørsmål om samfunnsplanen?

ER INNBYGGERNE tatt på senga ved at vedtaket faktisk er fattet to og ei halv uke før det står på sakslista til kommunens øverste politiske organ? Har det for mange tidsmessig overraskende vedtaket begrenset den demokratiske friheten? Eller ivaretas den helt og fullt av dem vi har stemt fram? Har avtalen tatt kvelertak på debatten? Avtalens innhold skal ha blitt til gjennom en lang og grundig prosess. Jeg hadde ikke reagert om politikerne hadde signert den tettere opp mot 17. desember. Etter min vurdering burde det ha vært gjort.

POLITIKERNE har klart å «ta vekk» temperaturen i debatten, fra sterk kuling til laber bris. Den politiske avtalen er ikke unik – andre kommuner har gjort det på samme vis.Det er naturlig at forhandlinger søkes hos de nærmeste samarbeidspartiene når flertall for en avtale skal sikres. Men jeg stusser over at ikke Senterpartiet ble kontaktet før flertallet var i havn. Jeg har skjønt at klimaet for samarbeid ikke alltid er det beste; Sps to representanter var de eneste som ikke signerte da formannskapets øvrige sju medlemmer blant annet gikk ut og kritiserte oss i lokalavisa for måten vi løser samfunnsrollen vår på.Og de fleste husker også «spillet» som fant sted rett etter lokalvalget sist med blant annet valg av ny ordfører.

RÅDMANN ODDBJØRN VASSLI gikk ut med et leserinnlegg torsdag; «10 teser om hva det handler om i Rauma». Innlegget var i grenseland for hva kommunens øverste administrative leder kan og skal uttale seg om. Flere har spurt seg: «Er du rådmann eller politiker?» Sjøl om innlegget ble avsluttet: «Med dette sendes ballen over til kommunestyret som Raumasamfunnets øverste beslutningsorgan», har rådmannen gjennom 10 teser lagt noen føringer for hva politikerne faktisk bør mene.

STERK KULING preget oss tidligere i uka. Det blåste usedvanlig mye og når værgudene herjer på denne måten så føler vi oss små og maktesløse.Noen vil kanskje si på samme måte som når de fleste folkevalgte nå har inngått en avtale lenge før saka skal – eller rettere sagt – skulle vært realitetsbehandles.God helg!Lars Smisethjellredaktør