Heggem, som leder Rauma Næringslag, var med som representant fra arrangørens side på Juvikhalsen, da Turmålkonkurransen 2012 åpnet, fredag 4. mai.

Juvikhalsen er nærturen som "tilhører" Vågstranda skule, og det var elevene ved skolen som fikk de første klippene i heftene sine. Turen er en ypperlig tur for alt som har hjul. Det vil si rullestoler, sykler, barnevogner og annet.

To muligheter

Man tar av E136 ned til høgre ved Hjelvikbruene (venstre om man kommer vestfra). Så kjører man gamlevegen til parkeringsskiltet, etter ca. 200 meter.

Selve turen er gamlevegen fra Hjelvik mot Vågstranda, med flott utsikt ut over sjøen, mot Sekken, Molde og Julsundet. Alternativt kan man gå til Juvikhalsen fra Vågstranda også. Da parkerer man ved Kolstadkrysset og går mot Hjelvik. Denne vegen er det grusveg halve strekninga.

– Lov å hilse

Heggem fortalte elevene at 24.000 klipp ble registret under fjorårets turmålkonkurranse, og han har tro på at det bli enda flere i år.

– Det er en fin måte å bli kjent med kommunen sin på. Og når man er på tur er det liksom lov å hilse på fremmede, sa Heggem i åpningstalen, før han også tipset om hvordan hemmelige kjærester kunne opptre ved klippetanga.

– Stadig flere

Til lokalavisa mener Heggem at det ligger en mestringsfølelse i å nå noen mål, som gjør godt for mange. I tillegg er det helsebringende å være i aktivitet.

– Det er nok ikke alle som har fått øynene opp enda, men det blir stadig flere som åpner opp for å nyte det som er bra, sa Heggem, og viste til sine egne døtre, som har gått fra å måtte lokkes med til å gå på tur på eget initiativ.

God oppslutning

– Det var litt surt vær, men det så ikke ut til å påvirke oppslutninga i det hele tatt.

Dette sier leder av Nordveggen AS, Solvig Brøste Sletta, som var på åpningsturen på Åndalsnes (golfbana rundt på Setnesmoa).

I sin åpningstale skrøt hun av skoler og barnehager og deres ansatte, som stiller opp og slutter opp om turmålene.

– Jeg spurte ungene om hvorfor de trodde vi ønsker at de skal gå på tur, og de har skjønt det. De svarte at man blir i god form og at man kan bli flinkt til andre ting også da. Og så sa de at man får tid til hverandre når man går på tur, forteller Brøste Sletta.

Gode råd. Leder i Rauma Næringslag, Nils Ivar Heggem, åpnet Juvikhalsen som et av turmålene i 2012. Foto: Anders A. Hagen
Vakkert. Juvikhalsen ligger mellom Hjelvik og Vågstranda og kan nås fra begge sider. Foto: Anders A. Hagen
Setnesmoa. Nina Åndal fikk æren av å ta første klipp da turmålet Golfbana rundt ble åpnet. Foto: Solveig Brøste Sletta. Foto: Solveig Brøste Sletta
Ut på tur aldri sur. Lucas Pedersen Våge var meget tilfreds med å ha kakao i termosen, og med å bli foreviget ved turmålet. Foto: Anders A. Hagen
Klipp. Even Torsgård Solheim får klippet i heftet sitt av Silje Alnes. Foto: Anders A. Hagen