Dette mener blant andre Olav Nyhagen og Toivo Paulonen, begge fra Vågstranda.

Og de er ikke alene; innbyggere i bygda lengst vest i Rauma er frustert over at et flertall i valgstyret i kommunen nå har bestemt at årets stortingsvalg blant annet skal foregå fra kun fire valglokaler; der innbyggerne på hele sørsida av kommunen må dra til Måndalen for å avlegge sine stemmer – om de ønsker å stemme på valgdagen.

Forbanna

– Først ble jeg paff. Så ble jeg sint. I ei tid der lav valgdeltakelse er et stadig tilbakevendende tema, og der sentrale politikere sier de må legge bedre til rette for de som ønsker å avgi sine stemmer i demokratiets navn, så beslutter man i Rauma å legge opp til enda færre stemmelokaler. Forstå det den som kan, sier Olav Nyhagen.

Toivo Paulonen forstår seg heller ikke på valgstyrets beslutning.

– Jeg trodde at alle stemmer hadde like stor verdi; uansett hvor de kommer fra. Alle bygdelag med egne postnummer, burde ha sitt stemmelokale, sier han. Begge mener de å snakke på vegne av mange av innbyggerne – ikke bare på Vågstranda, men også folk i andre bygdelag som må reise milevis for å avgi sin stemme.

– Så dere kjøper ikke argumenter om at valget likevel snart skal foregå via internett?

– Dette gjelder uansett ikke for årets valg. Og så må vi ikke glemme at ikke alle er «på nett». Skal ikke alle ha samme mulighet, spør Olav Nyhagen.

– Som et eksempel; i nabobygda Vikebukt, utkantbygd i Vestnes kommune, er det fortsatt stemmelokale i egen bygd, slår han fast.

Prinsipp

Han mener denne saka er av prinsipiell viktig betydning. Også folk som bor i utkantbygder i Rauma må behandles med likeverd.

– Jeg undrer meg på om det bare er Rauma som praktiserer valget slik det gjøres nå. Det kan da umulig være en politikk som er forenlig med å øke valgdeltakelsen; tvert om, slår Nyhagen fast. Begge opplever de dette som en del av en trend utkant-Rauma utsettes for.

– Det ene tilbudet etter det andre skal på død og liv legges ned. Vi blir ikke lenger tatt på alvor, mener Toivo Paulonen. Olav Nyhagen tenker med gru på kommunevalget to år fram i tid; om de også da må kjøre til Måndalen for å avgi stemme.

– Med bom mellom bygdene må vi kanskje betale både bomavgift og drivstoff for å komme oss til et stemmelokale. Da er i alle fall mitt forhold til demokratiske prosesser ødelagt, sier han.