Før påske ble det klart at Innovasjonssenter Åndalsnes (INÅ) blir en realitet, og byggherre Siva har gått inn med 20 millioner til bygget.

Til Nils Ivar Heggems stødige trommevirvel ble kontakten mellom Siva og Veidekke Entreprenør signert tirsdag.

– Dette er en stor dag. Vi hadde ikke stått her i dag uten en rekke ildsjeler, sier Kristian Strømmen, fagansvarlig investering Eiendom i Siva.

– Trengte tid

Siva har bidratt til å bygge innovasjonssentre, kunnskapsparker og kompetansesentre over hele landet i mer enn 30 år.

– De har alle noen likhetstrekk, men hvert senter må finne sin form og sitt innhold. INÅ blir en koplingsboks som holder næringslivet sammen. Bedriftene i senteret skal samarbeide for en mer lønnsom næringsutvikling, sier han.

Det har tatt tid å få spikret planene om Innovasjonssenteret.

– Det tror jeg har vært nyttig, og det tror jeg gjør at resultatet nå blir enda bedre, sier han.

– Fantastisk dag

Leietakerne i INÅ blir Anunatak, BDO, Trygt vegarbeid, Nordveggen, PartnerPlast, Romsdal Innovasjon, Nordic Plastic Recycling og Digital arena.

– Gratulerer med dagen! Dette er en fantastisk dag, sier Solveig Brøste Sletta, daglig leder i Nordveggen.

Nordveggen og Romsdal Innovasjon blir de største leietakerne. Nordveggen skal ha ansvar for det som har med gründerskap og samarbeid å gjøre, derunder blant annet 1. linjes næringsutvikling, Hoppid-kontor, gründerlab, inkubator-node, fellesaktiviteter, samarbeid, fagarrangementer, og forprosjekt.

Romsdal Innovasjon (som eies av Timpex AS, Plasto AS, Wonderland AS, Partner Plast AS, Rauma Energi AS og Arvid Gjerde AS) skal ha ansvaret for forskning og innovasjon. Der skal blant annet Digital arena, Trygt Vegarbeid, Nordic Plast Recycling og bedriftsutvikling inn.

– Nordveggen har hatt ansvaret for prosjektet, men vi kunne ikke klart det uten støtte fra næringslivet og andre aktører. INÅ er det løftet vi trenger lokalt, regionalt og nasjonalt, både for etablerte bedrifter og ny næring, sier Brøste Sletta.

– Ta vare på engasjementet

– Rauma har en spesiell driv og samarbeidsånd. Det engasjementet må dere ta med dere videre. Det er svært gledelig at det nå blir innovasjonssenter på Åndalsnes. Gratulerer til Rauma, fylket og alle som har stått på for å få til dette, sier Øyvind Tveten, rådgiver på regional og næringsavdelingen i fylkeskommunen.

Også Arvid Gjerde, leder i Rauma Næringslag synes det er en gledens dag.

– Jeg vil gjerne gi en applaus til Solveig Brøste Sletta og den jobben hun har gjort. Hun har holdt stø kurs hele vegen, roser han.

– Handle før man må

Innovasjonssenteret vil inneholde 900 kvadratmeter kontorlokale, for mellom 40 og 50 ansatte. I tillegg skal det bli en møteplass for hele næringslivet.

Ordfører Lars Olav Hustad mener det er helt riktig at kommunen har gått inn for å støtte innovasjonssenteret.

– Det er helt riktig å satse på utvikling ut over de tradisjonelle kommuneoppgavene. Det tror jeg vil være avgjørende for kommuner i framtida, sier han.

Næringsutvikling og innovasjon blir viktig:

– Det handler om å handle før vi må. Nå bygger vi opp framtida til næringslivet, og det kan inneholde alt vi kan tenke oss – og alt vi ikke kan tenke oss ennå. Utviklingen går raskt, og det er viktig å være med, sier han.

Innovasjonssenteret skal stå klart i begynnelsen av 2019. Foto: Stine Vandevjen Olsen
Slik skal Innovasjonssenteret på Øran bli. Foto: Kosbergs Arkitektkontor AS