Det skal nå settes fart på landets 14-åringer. Og dette ble markert på Åndalsnes i går i regi av Molde og Romsdal Turistforening og Romsdal.com og Nordveggen. Alle 8. klassingene i kommunen var invitert på dagens Opptur der det skulle handle om å få en smak på friluftsliv uavhengig av tidligere erfaringer med fysisk aktivitet. Turistforeningens mål er å få flest mulig unge til å kjenne på gleden med friluftsliv og å gjøre turmulighetene i nærmiljøet bedre kjent.

– At dagens unge sitter mer stille enn pensjonistene er det stor grunn til å bekymre seg over, sier generalsekretær Kristin Krohn Devold i Den Norske Turistforening og begrunner turistforeningens satsing på landets 14-åringer.

På Åndalsnes var rundt 100 elever fra de tre ungdomsskolene i kommunen samlet til en runde med utgangspunkt i området ved Setnesmoen. Og turen Opptur blir satt i sammenheng med årets turmålskonkurranse. Elevene skulle få flere muligheter til å samle turmål denne dagen. Arrangementet i Rauma ble også gjennomført i samarbeid med Åndalsnes Jeger- og fiskeforening. Sistnevnte deltok også med ulike aktiviteter.

Økning

Å delta i arrangementet Opptur er gratis for alle skoler og tilbudet brer om seg på landsbasis. Bare siden i fjor ar tallet på dektakere økt med over 2000. I år kommer mer enn 30.000 ungdommer til å gjennomføre en tur på fire til fem timer denne dagen.

– Vi gir oss ikke før alle ungdomsskoler i landet er med og vi utforder nå alle rektorene om at skolene melder seg på, sier Kristin Krohn Devold. DNT ønsker med dette å remme friluftsliv som en varig livsstil allerede i ungdomsårene. DNT er nå den største friluftsorganisasjonen i landet og har over 243.000 medlemmer på landsbasis.

Daglig leder Solveig Brøste Sletta i Nordveggen sier dette også er et ledd i arbeidet med å gjøre de unge glad i heimplassen og heimkommunen sin. Håpet er at dette skal øke sjansene for at de en gang flytter tilbake etter å ha bodd borte for å ta utdannelse.