TIRSDAG SKAL KOMMUNESTYRET samles for å gjennomføre generalforsamlinga i Rauma Energi AS. Dette kan fort bli spennende fordi det i den nye eierstrategien står at styret i kommunens melkeku skal bestå av personer med bransje-, juridisk- og økonomisk kompetanse. Vil det bety at styresammensetningen endres bare ett år etter den forrige generalforsamlingen og valget? Og hvor enkelt/vanskelig blir det å oppfylle de kriteriene?

ORDFØRER Lars Olav Hustad er sitert i publikasjonen Energi sitt første nummer i år under overskriften «Politikeren som vil kaste ut politikerne». Blant annet viser han til hvor populært det er å sitte i styret til kraftselskapet; han sier at «vi har sauset sammen og blandet roller om hva som er eiers oppgaver, og hva som er selskapets oppgaver». Videre at «er du styremedlem, for ikke å snakke om styreleder, da er du konge på haugen. Derfor har det vært mange hestehandler».

Og «for to år siden ble det styr. Vi, som har flertallet, hadde opplegget klart, men en av våre egne ble såret og vonbroten da han ikke ble nominert som styremedlem. Han solgte sjela og skjorta til motstandere og seilte inn i styret med flertall fra de andre».

EN EKSTERN GJENNOMGANG konkluderte altså med ny eierstrategi i kraftselskapet. Det å skulle forvalte et selskap med så store verdier betinger kompetanse og ikke minst erfaring. Både direktøren og ansattes representant i selskapet sitter på fagkunnskap om selskapet. Mitt spørsmål er om de politisk valgte representantene oppfyller kravene i ny eierstrategi.Jeg svarer ikke på det spørsmålet, men skjønner godt at det stilles krav til riktig og nødvendig kompetanse innenfor økonomistyring, juridisk kunnskap og erfaring fra bransjen. Det er naturlig at eieren, altså kommunen, spør seg hvem som er kompetent til å bekle disse vervene; om vi har politikerne som har den riktige kompetansen.

PARTIPOLITISKE POSISJONER alene bør sjølsagt ikke være sterke nok argument til å bekle så viktige posisjoner som det er å sitte i styret for et selskap som forvalter så store og viktige ressurser i lokalmiljøet. Jeg er glad debatten om å selge kraftselskapet ikke er tema lenger, i alle fall ikke på ei stund. Jeg leser ellers med gru det som har skjedd i et anna kraftselskap i regionen; det å rote det til med å gå så mange titalls millioner i minus er nesten et kunststykke, spør du meg. Det tror jeg aldri vi får oppleve lokalt. For at det skal kunne skje må de beskrevne maktposisjonene mange mener det er å sitte i styret for Rauma Energi, bekles med ressurser som både er i stand til dette og ikke minst stake ut den riktige kursen for selskapet inn i framtida. Klarer dagens styre det som hovedsak består av folkevalgte? Eller må generalforsamlingen, som består av politikere, hente inn annen og ekstern kompetanse?

DET DE FLESTE UANSETT bør være enige om er at hestehandler som er opplevd tidligere bør høre historien til; det kan ikke være slik at politisk maktkamp avgjør hvem som skal bekle så viktige styreverv som det faktisk er; da kan «hvem som helst» havne i styrestolene.God helg!Lars Smisethjellredaktør