VALGLISTENE er klare foran høstens kommune- og fylkestingsvalg. De ulike partiene har startet opp valgkampen. Åndalsnes Avis merker det blant annet fordi vi får flere leserbrev enn det som er vanlig. Og vi får vesentlig flere e-poster, SMSer og telefoner fra ulike politiske parti som ønsker at vi skal lage redaksjonelle saker på det de gjerne vil vi skal omtale.

ÅNDALSNES AVIS får også henvendelser fra politikere med ujevne mellomrom som er skuffet over at vi ikke var til stede. Og hvis vi var der; hvorfor ble ikke vedkommende sitert eller omtalt. Ja, det antydes også at vi prioriterer fokus på enkelte partier ut fra hvor noen av oss på avisa står politisk. Noen bruker også kjente metoder som for eksempel å vise til at de har fått henvendelser fra andre som stusser over våre redaksjonelle prioriteringer... Jeg kan forsikre og berolige om at vi ikke har noen slik agenda. Vi bruker en del tid internt på å diskutere prioriteringer, også når det gjelder politiske sakene vi omtaler. Jeg vil også understreke at vi slett ikke har noe imot at noen er uenige med oss. Men antydningene har altså ikke rot i virkeligheten.

AT MEDIENE påvirker folks valg hersker det liten tvil om. Og jeg skjønner godt at i kampen om din og min stemme, om posisjoner og makt, handler det om å være offensiv. Vi er glade for innspill og tips om saker vi bør omtale. Og så får det blir vår oppgave å prioritere hva vi skal dekke og ikke dekke.

OVER FIRE MÅNEDER kan vi gi vår stemme. Ja, ikke bare kan; mi klare oppfordring er at alle bør føle på borgerplikten. Mandag 14. september skal det avgjøres hvem som kommer i posisjoner. Jeg skal ikke, nå, si så mye om det spillet som fant sted for fire år siden. Ikke annet enn at jeg håper de faktiske stemmene også vil gjenspeile hvem som faktisk får makt i Rauma de neste fire åra. Og hvis det gjøres noen avtaler i forkant så bør velgerne få vite om disse.

JEG SPØR MEG sjøl om det er slik at vi påvirkes av det som skjer i rikspolitikken. Er det slik at vi velger å stemme Venstre fordi partileder Trine Skei Grande ofte er på fjernsyn? Er det slik at vi stemmer Fremskrittspartiet fordi justisminister Anders Anundsen valgte å lande med helikopter på Lyngheim og møte de evakuerte under Mannen? Er det slik at vi stemmer på Høyre fordi vi mener at Erna Solberg gjør en god jobb som statsminister? Eller er det slik at Ap-leder Jonas Gahr Støre får vår stemme fordi han mener vi over to år bør ta imot 10.000 kvoteflyktninger fra Syria? Eller er det slik at lytter til hva Venstres Arne Steffen Lillehagen ytrer fra talerstolen i kommunestyret, på åpne møter eller gjennom leserbrev? Eller hva Arne Hoem sier om at vågstrendingene ikke skal betale bompenger? Eller hva Yvonne Wold fra SV sier? Betyr det noe for valg av parti når vi også skal avgi stemme på fylkestingsvalget, at vi får flere fra Rauma inn på fylkestinget?

FOR MEG er det som uttales lokalt viktigst. Dernest det som representantene i fylkestinget og fylkesutvalget ytrer. Summen av alt danner grunnlaget for mitt valg. Og kanskje ditt? Mi oppfordring er å følge godt med i det som blir sagt, det som blir lovt og kanskje også ta et lite tilbakeblikk til de fire siste åra; hva ble lovt? Hva har blitt gjort/ikke gjort? God helg!

Lars Smisethjell, redaktør