PÅSKEHØGTIDA HAR STARTET for flere. Palmehelga er i gang når dette leses; en god del har valgt å ta noen dager fri mellom palmehelga og selve høgtidsdagene. Nå skal «alle» til fjells, for en god del er påska den tida skiene tas fram og benyttes. Kanskje bare denne ene gangen i løpet av vinteren?

I LØPET AV ETTERJULSVINTEREN har det vært mer enn nok flotte dager å ta av hvis man har ønsket seg en tur til fjells. Mange, kanskje flere enn tidligere, har også benyttet seg av denne muligheten. Det meldes i alle fall om usedvanlig mange toppturer ulike steder i fjella. Det er betryggende om de fjellvante er riktig utstyrt og har god kompetanse på vær, føre og skredfare. Videre er det betryggende at stadig flere tilbyr skredkurs og informasjon om hvordan man skal kunne ha gode opplevelser med ski på beina på en riktig måte.

OPPFORDRINGEN er likevel ved starten av påska at alle tar sine forholdsregler. Med økt aktivitet i fjellet, spesielt blant dem som lar det være med den ene turen i året, øker også faren for at det skjer uforutsette hendelser. I løpet av knapt to måneder har vi opplevd at to hunder har falt utfor to fjelltopper; Tarløysa og Kirketaket. Kira er i skrivende stund fortsatt savnet. Bikkja som falt utfor Kirketaket ble – utrolig nok – gjenforent med sin eier etter et fall på flere hundre meter. Det holder med disse to uhellene. Det er viktig at vi alle lytter til erfarne fjellfolk, til værmeldingene og leser fjellvettreglene. Sjøl om vi bare skal ut på en liten tur.

UT PÅ TUR uten sekk? Nei, den og et fornuftig innhold er obligatorisk. Det er ellers verdt å merke seg at hver eneste påske skjer alvorlige trafikkulykker. Beregn god tid, pakk bilen riktig, bruk fornuft. Det er like viktig med trafikkvettregler som fjellvettregler.

JEG VIL takke de frivillige som også i påska gjør en flott innsats. De er på vakt og beredt til å hjelpe meg og deg hvis vi skulle ha behov for det. De kjører opp skispor, de tråkker skibakken, de strør og brøyter for at du skal kunne komme deg dit du vil. Det er også all grunn til å skryte av dem som stiller opp og arrangerer to skirenn i Skorgedalen i helga. Og jeg har sjølsagt ikke glemt Romsdalsvinter som har en svært så variert meny å tilby fastboende og besøkende – ikke bare til fjells. Men også fra scena. Møt opp og ta del i det som skjer, uten blir det ingen arrangement eller aktivitet.

HELT TIL SLUTT vil jeg nevne at det å ha fri betyr, i alle fall for meg, å gjøre noe annet enn du gjør til vanlig. Av og til kan det by på utfordringer; hva skal vi finne på? Benytt sjansen og stikk gjerne innom en slektning, en venn eller en nabo også. Det er ikke alltid vi får tid eller prioriterer det i en ellers hektisk hverdag. Husk at det ikke er alle som har det like hektisk

...God påske!

Lars Smisethjell, redaktør