– Da stiller vi sterkt, smiler Knut Mjelva på Mjelva camping.

Han kaller seg vaktmester på campingen, mens sønnen Dag Kåre og svigerdatter Eva Haugan, driver plassen. I sommer har de hatt mer enn nok å holde på med.

– Flere ganger har vi måtte stenge plassen klokka 8 på kvelden og det er sjelden vare. Et lite luksusproblem, smiler Knut.

Teltturister

Han forteller at alle hyttene har vært utleid siden skoleferien startet og det mer teltturister enn vanlig.

– Mange kommer for å gå Romsdalseggen. Jeg tror verdenssituasjonen gjør at folk søker til et sikkert land som Norge. Krona er også gunstig for utlendingene. Det er ganske trivelig, vet du, humrer han.

Mjelva camping har også mange faste gjester som kommer igjen år etter år.

– Vi ser også at det er flere nordmenn enn vanlig. Det er blitt populært å feriere i eget land, sier Dag Kåre Mjelva.

Det er også en trend de ser på Grand Hotell Bellevue.

Nordmenn

– De fleste gjestene er nordmenn og Romsdalseggen trekker mange. Nordmenn søker mer etter fjellturer enn noen gang tidligere. Det er ikke stas å ligge på en solseng i ferien lenger, sier Ivar Åndal.

Han har som han sier, vært 40 år i bransjen og har ikke sett lignende sommertrafikk som i år.

– Vi har jo ikke muligheten til å ta inn flere uansett, men vi følger med og ser at det er fullt overalt på alle overnattingssteder – mer eller mindre siden skoleferien startet. Jeg tror det har mye å si at vi har vært heldig med været. Folk går jo med værmeldingen i lomma nå og drar dit det er finvær, sier Ivar.

Men han vil også få frem at turistbransjen fremdeles har en jobb å gjøre.

Resten av året

– Vi har en økning, ja, men det er fortsatt bare i løpet av en kort periode om sommerne. Vi har en stor utfordring med å videreutvikle resten av året. Vi har 8 måneder det ikke skjer så mye, sier han.

Han mener det er en gedigen jobb som man har prøvd å få løst i over 100 år.

– Det har vi så langt ikke lykkes med, avslutter han.

Alexander Kemmik fra Tyskland har valgt Norge fordi han synes naturen er så flott. – Pluss at vi liker oss på små, koselige campingplasser som her på Mjelva, sier han. Det synes Knut Mjelva er kjekt. Foto: Evy Kavli
Driverne av Mjelva camping er Eva Haugan og Dag Kåre Mjelva, her med dattera Alva Beate. – Helt fantastisk sesong, sier de. Foto: Evy Kavli
Ivar og Torill Åndal på Grand Hotell Bellevue, har hatt fullt siden skolen sluttet og tror været og Romsdalseggen er de største faktorene. Foto: Evy Kavli