De engelske studentene Ben Hall (22) og Robert Hansen fra henholdsvis Oxford og kystbyen Dorset i England er ute på en reise litt utenom det vanlige. I løpet av 45 dager skal de tilbakelegge over 3000 kilometer fra Trondheim til Praha i Tsjekkia, og det på longboard!

Åndalsnes Avis møtte gutta i Brevikstranda på fredag. Da var de på veg fra Molde til Åndalsnes, en forholdsvis kort etappe sammenliknet med de 80 kilometerne de planlegger å tilbakelegge hver dag de neste ukene.

– Hvorfor gjør dere dette?

– Vi gjør det for veldedighet, og for moro. En venn av oss døde nesten av hjernehinnebetennelse i fjor, og på denne turen skal vi skaffe penger til Meningitis Trust, et fond som arbeider for å hjelpe de som har hatt hjernehinnebetennelse, sier Robert.

– Hvor mye satser dere på å få inn?

– Vi håper på 20-30 000 kroner, sier Ben. Pengene skal hovedsakelig komme inn fra givere i hjemlandet, og guttene sendte ut pressemelding til aviser over hele England før de dro.

– Det var mange aviser som tok saken, til og med irske, forteller Robert.

Et longboard er en lengre og mer robust versjon av et skateboard, og har større hjul. Det gjør det mulig å forflytte seg raskt, og ifølge Robert er fartsrekorden hans over 70 kilometer i timen.

Både Robert og Ben driver mye med longboard på fritida, og har arrangert flere utholdenhetskonkurranser tidligere, hvor man skater på longboard 24 timer i strekk. De deltar også på en rekke arrangementer og konkurranser. De fleste eventene er til veldedighet, mens andre bare er for moro skyld. Det var gjennom hobbyen at de fant på at de skulle ta turen gjennom Norge, Sverige, Tyskland og Tsjekkia, både for veldedighet og for opplevelsens skyld.

– Det er så flott her i Norge. Veiene er også gode sammenliknet med i England, spesielt med tanke på longboardkjøring. Her er vegene "smooth" med slake stigninger og nedoverbakker, mens i England er de hullete og dårlige, og enten helt flate eller veldig bratte, sier Robert.

Guttene er lørdag, på dag fem av den planlagte 45-dagers turen. De vanlige dagsetappene på 80 kilometer går greit - så lenge det ikke regner.

– Når det regner mister longboardet grepet, og det blir litt som å kjøre snowboard eller ski på is. Da må man være veldig forsiktig i nedoverbakker eller i krappe svinger, sier Ben.

– Heldigvis har det ikke regnet noe særlig enda, og vi har vært i Norge i syv dager nå, skyter Robert inn.

– Hvordan bor dere under turen?

– For det meste i telt. Den første natta sov vi på festivalområdet til Storåsfestivalen utenfor Trondheim. I går satte vi opp teltet ved siden av et falleferdig hus et eller annet sted, forteller Robert. Gutta reiser lett, og har alt de trenger i en liten ryggsekk og en liten bag. Sistnevnte frakter Ben på et eget longboard som er festet som en tilhenger på brettet han sjøl står på.

– Det går veldig bra, eneste ulempen er at jeg ikke får til å svinge så godt, sier han.

Lørdag skal de opp Trollstigen og videre mot det sørlige Vestlandet. De skal skate ned til Florø, hvor de skal ta ferje til Bergen. Ellers har de ikke planlagt mye, og det neste de vet er at de skal møte en kamerat i Oslo om tre uker.

– Vi tar det litt som det kommer, sier de og ler.