Thorolf Magnesen, daglig leder i selskapet, sier det er flere grunner til at de nå kanskje skrinlegger planene om østersproduksjon.

Ingen avtale

– Den aller viktigste grunnen er at en grunneier nekter å skrive under på en leiekontrakt vi utgangspunktet var lovet. Det gjør at vi nå må fjerne taustrekkene på tvers av pollen, sier han.

Strekkene Magnesen viser til er tversgående tau som man henger kurver på: Kurver av plast som østersyngelen i pollen etter planen skal feste seg til; eller kurver med skjell som skal vokse seg stor nok til konsumøsters. Royal Oysters er nå i gang med å fjerne de tversgående strekkene – ta opp kurvene.

– Har dere alternative løsninger når det gjelder å feste taustrekkene?

– Det må bli å anlegge fester langs land i selve pollen; «djupere enn en hest kan vasse», som det heter. Men det vil bli såpass fordyrende prosess, at vi foreløpig ser på det som uinteressant, sier daglig leder.

Forurenset tilsig

Et annet moment Magnesen trekker inn som et tankekors til fortsatt drift, er de siste måneders tilsig av sand- og jordholdig vann fra bekker og elv.

– På grunn av tilsiget fra anleggsområdet knyttet til Vågstrandstunnelen, stiller jeg spørsmålstegn ved Vågen som en framtidig østerspoll, sier Magnesen.

I nedbørrike perioder har vannet i brakkvannspollen vært sterkt preget av tilsig fra grus- og jordmassene som blottlegges i forbindelse med anleggsområdet på Våge.

– Klart dette påvirker miljøet i Vågen; også det som finnes av østers, sier Magnesen.

Sabotasje

Et tredje moment som gjør at Thorolf Magnesen vinker et i alle fall foreløpig farvel til produksjonsplanene, er at blåser som holder taustrekkene flytende, er punktert.

– Plastblåser er skutt på – de er punktert slik at deler av taustrekk har gått ned. Det gjør meg utrolig skuffet, slår Magnesen fast.

Nå har han og selskapet besluttet det som i fiskesammenheng på godt romsdalsk heter å «sule opp». I alle fall blir utstyret tatt på land. Vågen er regnet for å være Nordens største brakkvannspoll. Østersproduksjon i pollen har lange tradisjoner. Spesielt i etterkrigstida var det stor produksjon av yngel. Royal Oysters AS fikk konsesjon på produksjon av østers i 2011. De kom aldri i gang med noen drift.