– Jeg gikk på ski for første gang i fjor, men nå har jeg blitt så god at jeg har fått nok selvtillit til å kjøpe meg nye ski, smiler kiropraktor Christian Velde. Vi møter han i skiavdelinga på Intersport på Åndalsnes, der han er på jakt etter de rette skiene til sitt bruk. Christian er fra USA og kom til Norge i 2006. Hver helg går han skiturer i Isfjorden sammen med sin sønn. Nå vil han oppgradere kvaliteten på sine langrennsski. Selger Ingar Brokstad koser seg med utfordringen og viser det siste innen treningsski.

– Disse superlette skiene fra Fisher er en mellomting mellom de vanlige turskiene og konkurranseskiene. Vi har ikke solgt så mange av denne type ski som i år. Ikke bare er de rimeligere, men de har også en bedre såle enn de vanlige turskiene. Så man kan, om man vil, også gå konkurranse med disse, forteller Ingar.

Christian rister på hodet. Så god er han ikke blitt enda. Når undertegnede spør om hvordan han takler problemet med smøring, blir han litt forvirret.

– Er ikke disse smørefri?

Akkurat de skiene var ikke det, men selger Ingar kan raskt informere om at de kommer også i smørefri utgave. Men de skiene Christian vil, og bør, ha, i forhold til høyde og vekt, er akkurat nå utsolgt. Det er tydelig at det er flere enn Christian som ønsker å trene på ski etter nyttår.

– Men vi får inn ny forsyning på onsdag, forsikrer Ingar, som kan fortelle at salget av andre type ski er omtrent som tidligere vintersesonger.

På G-sport på Øran har det generelle salget av skiutstyr imidlertid økt.

– Jeg har ikke eksakte tall, men vi har solgt mer skiutstyr enn i fjor. Vinteren i fjor var ikke dårlig den heller, så vi kan ikke klage, sier daglig leder Remko Hofma.

– Hva selger dere mest av?

– Toppturski går det mye av; og særlig randone ski. Vi selger også en del turski og fjellski med stålkanter. Vi er en familiebutikk og selger derfor ikke de superlette langrennsskiene.

– Hva kjøper du helst selv?

–Jeg har toppski og tynne langrennsski.