Onsdag arrangerte Rauma viltnemnd åpent møte mellom grunneiere og jegere på Rådhuset. Rundt 50 møtte opp for å skape dialog om hjorteutfordrignene.

Flere bønder har fått store skader som følge av hjorten, og ønsker mer avskyting. Også før møtet har leder i viltnemnda, Per Egil Solli-Mork gått langt i å antyde at kvoter vil få en betydelig økning kommende jaktsesong.

- Stor jobb som må gjøres

Viltnemda fikk i møtet pes for ikke å være raus nok med tildelingene med dyr. Endre Stener i Rauma Bondelag var klar i sin tale:

- Det må sterk lut til for å få ned mengdene av hjort, sa han, og fikk støtte av skogbrukssjef Rune Horvli:

- Det er en stor jobb som må gjøres, sa han.

Samtidig tok Anne Lise Indergaard til orde for at det må ta tid.

- Vær klar over en ting - det er ikke råd å ta alt på ett år. Vi må det over flere år. Samme om det til tider går hundre dyr på min eiendom, forstår jeg at det går ikke å ta ut alt på ett år. Det er også begrenset hvor engasjert jegerne blir når det skal jakte over tre måneder, sa Anne Lise Indergaard.

- Øker tildelingen

- Det var et interessant møte. Vi fikk snakket sammen, og vi fikk mange innspill, forteller Solli-Mork etter møtet.

Tellingene fra vårenes hjortetelling viser nedgang i mengden hjort over hele kommune. Han fortalte i møtet at han likevel ikke tviler på at det er store skader på innmark og skog.

I etterkant av møtet hadde viltnemnda møte, der de tildelte kvoter til høstens jakt.

- Vi har lyttet til landbruksnæringa, og det blir en kraftig økning i kvotene fra i fjor. Kvotene i fjor var en kraftig økning fra året før også, og nå håper vi å se enda tydeligere resultater, sier Solli-Mork.

Han sitter ikke sitter med tallene foran seg når Åndalsnes Avis ringer, men forteller at det nesten må være snakk om rekordtildeling.

- Hvis jegerne nå gjør jobben sin, er vi på veg dit vi ønsker, sier han.

Rekrutterer jegere

Og rekruttering av jegere er også en viktig side av saken:

Per Idar Åndal ga i allmøtet et innblikk i jakta og opplegget de benytter. De har samarbeid grunneiere og jegere i mellom, og et opplegg der en forsøker og rekruttere flere unge jegere.

Per Egil Mork kunne fortelle at ved Åfarnes hadde en rekke elever tatt jaktprøven som valgfag dette året:

- Ni av 15 i klassen har bestått prøven nå.

Per Egil Solli-Mork. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. Foto: Evy Kavli
Fra venstre Harry Brude, bondelagsleder Endre Stener og skogbrukssjef Rune Horvli i Rauma kommune. Foto: Ottar Rydjord