Synes du det er vanskelig å vite hva du skal forvente av bandene som kommer til RaumaRock? Vi har fått med oss ekspert og musikksjef i P3, Håkon Moslet, til å gå igjennom årets festivalprogram.– Hvordan vurderer du dette programmet opp mot andre norske musikkfestivaler, Håkon Moslet? – Jeg fikk lyst til å gå på denne festivalen. Veldig mange bra band. Programmet som helhet er stødig og godt, men samtidig ikke oppsiktsvekkende. RaumaRock er en av mange festivaler i Norge, og det skal mye til for å skille seg ut. Men det virker som nye norske band satses på, og det er bra.– Hva må til for at RaumaRock skal bli en nasjonal festival? – Har de også målsetting om å bli det? Alle skal bli store, sukker Moslet. – Den store trenden i år har vært å booke internasjonale navn, så det er selvfølgelig én veg å gå. Ellers må man ha penger og kreativitet. Grunnen til at Hove-festivalen ble så stor på så kort tid var at de har investorer i bunnen i tillegg til at de har Norges beste bookingansvarlig, sier Håkon Moslet, som mener noen burde nøye seg med å lage gode regionale festivaler.

Bigbang regnes som et av Norges desidert beste live-band. Det foreløpig siste albumet fra Øystein Greni og hans disipler, Too Much Yang, kom ut i mars i år, og fikk ikke overraskende strålende kritikker. Moslet: – Jeg så Bigbang seinest på Roskilde i sommer. De har i mange år vært et av Norges mest populære rockeband, og på sitt beste er de et av de to-tre beste live-bandene du kan oppleve her til lands. Øystein Greni er en blanding av ildfull feinschmecker og karismatisk, folkelig frontfigur, noe publikum tydeligvis liker. Bigbang har muligheten til å variere repertoaret fra konsert til konsert fordi de har en stor og solid katalog av låter å ta av, og ikke bare en håndfull hits. Se også egen sak om bandet og frontfigur Greni på side 4 og 5.

Ralph Myerz & The Jack Herren Band er et norsk electronicaband med en solid fanbase både i hjemlandet og ute i den store verden. Til RaumaRock kommer bandet angivelig med full blåserrekke og et pyroshow Norge aldri har sett maken til. Moslet: – Ralph Myerz reiste rundt på en egen P3-sessions turné i fjor. Det er et partyband som omfavner alle publikumsgrupper. Tarjei Strøm er i en klasse for seg når han kommuniserer med publikum. Under P3-turneen var det mye dårlig vær, men gutta skapte fest uansett. De spiller hemningsløs festmusikk.

Bo Kaspers Orkester er et av de største bandene i Norden. Den svenske gruppa har tidligere spilt i pop/rock sjangeren, men på deres siste plate, Hund, har rockuttrykket kommet tydeligere fram. Moslet: – Svensk kosemusikk mer for damene enn for de rocka gutta. Jeg ser for meg litt voksnes jentegjenger som tar med termos og pledd på konserten. Bo Kaspers er for meg et "pledd-band", selv om den siste plata var mer rocka enn tidligere utgivelser.

Satyricon spiller black-metal. De er internasjonalt anerkjente, og ble blant annet kåret til beste internasjonale band på Danish metal awards. Deres siste album, Now Diabolical, fikk gode kritikker i rikspressen. Moslet: – Satyricon har som eneste black-metal band blitt en del av mainstream-scenen her til lands. De har blitt et band som dukker opp på alle mulige festivaler, og det skurrer ikke at de står på samme plakat som Bo Kaspers. De har tidligere gjort en fantastisk jobb som headlinere på Øya og Quart. Et band som appellerer til langt flere enn dem som vanligvis hører på black-metal.

Skambankt slapp debutalbumet i 2004. I år kom oppfølgeren, Eliksir, fra rockebandet fra Rogaland som ledes av Terje Vinterstø, mest kjent som gitarist i Kaizers Orchestra. Moslet: – Et av de nye, tøffe bandene. Skambankt har en råskap og en rett på sak-holdning som det ikke er overflod av i norsk rock for tida. Det er et skrikende behov for nye band som synger på morsmålet norsk. Fans av Raga Rockers og Jokke & Valentinerne vil like Skambankt.

deLillos '85 regnes som en av "de fire store" innen norsk rock. De kommer til Åndalsnes med originalbesetningen fra 1985 som i sin tid ga ut det legendariske albumet Suser av gårde. Moslet: – deLillos er en institusjon i norsk musikkliv. De har en enorm katalog låter å ta av. Men nå når de stiller med originalbesetningen fra 1985, spiller de vel bare fra Suser av gårde og den nye skiva. Publikum bør forberede seg på en litt annerledes deLillos-opplevelse enn de kanskje er vant til.

120 Days kommer fra Kristiansund og er et av Norges mest lovende rockeband. I 2006 vant de Spellemannprisen både i klassen rock og årets nykommer. Moslet: – 120 Days var 2006s mest omtalte debutanter. Plata deres fikk gode anmeldelser både i inn- og utland. 120 Days er nok mer Berlin og New York enn Åndalsnes. Soundet deres er mørkt og kaldt og fremmedgjort, men meget bra.

Amulet spiller sin nest siste konsert noensinne på RaumaRock. De fikk Alarmjuryens spesialpris under Alarmprisen 2002, og ble i 2003 nominert til Spellemannprisen for albumet Danger! Danger! Moslet: - Det er synd at de skal gi seg. Amulet lå i vannskorpa som et av Norges mest lovende band lenge, men klarte aldri å slå helt igjennom. Det er et utrolig tight, hardt og pågående liveband, og Torgny Amdam er en frontfigur med internasjonalt tilsnitt. Jeg tror vi kommer til å få høre mer fra ham seinere.

Susanne Sundfør hører til i den klassiske singer/songwriter sjangeren. Jenta fra Haugesund ble kjent da hun bidro under by: Larm i Tromsø i fjor. Sundfør ga ut sitt selvtitulerte debutalbum i mars i år. Moslet: – Susanne Sundfør er en neddempet singer/songwriter med en utrolig sterk stemme. Hun har kommet inn i en overbefolket sjanger, og vi kan spørre oss om vi trenger en ny Elvira eller Marit Larsen. Men Susannes Sundfør skiller seg ut med sin særegne stemme. Det gjør nesten vondt å høre henne synge.

Quit Your Dayjob kjenner ikke Håkon Moslet godt nok til at han vil uttale seg. På RaumaRock sine hjemmesider står det imidlertid at Quit Your Dayjob er årets humor-band. Tradisjonen tro vil det under festivalen være et humoristisk innslag på band-lista. Siden de fleste norske bandene er "brukt opp" har man hentet inn denne svenske gruppa. Quit Your Dayjob startet i 2002 og har gitt ut en singel, en EP og et album. De har tidligere turnert sammen med band som Turboneger og The Hives.

Heroes & Zeroes ga ut sin første EP og vant årets Urørt-pris i 2006. De er av mange spådd til å bli et av de neste store norske rockebandene. Moslet: – Heroes & Zeroes har vi spilt mye på P3. De vant Urørt i fjor, og kom med debutplate nå i vår. Dette er en trio med en mer innadvendt sceneopptreden enn mange av de andre bandene som skal spille på RaumaRock. Her er det litt lang lugg ned i trynet. Men de har en håndfull store låter i ermet, og jeg blir varm bare jeg tenker på å se dem live.

Grand Island spiller musikk som kan karakteriseres som en energisk og spesiell blanding av de fleste musikksjangere. Ifølge Grand Island selv spiller de "hardsoul-bluegrass-disco". Moslet: – Grand Island har vært et av de mest omtalte live-bandene på Oslo-scenen det siste året. Meget livat live-band.

Hopalong Knut er et norsk ska-band med base i Trondheim. De synger på dialekt, og fikk på grunn av det Norsk Målungdoms dialektpris i 2006. Moslet: – Dette er et gladband. Hvis de skal spille som oppvarming for Ralph Myers så er kvelden sikret. De har ikke slått skikkelig igjennom enda, men er absolutt verdt å få med seg.

Ungdomskulen er vanskelig å plassere sjangermessig da de beveger seg innom både punk, progressiv rock, jazz og rap. Trioen fra Bergen er kjent for sitt særegne lydbilde hvor den digitale bassen er spesielt framtredende. Moslet: – Jeg har ikke sett dem, så det litt vanskelig å uttale seg. Men jeg vet de var på Roskilde i sommer og tror de gjorde det bra der.

Eco Band kommer fra Rauma og er ukjent for Håkon Moslet. Gruppa med base i Måndalen ga ut sitt første album, Alive, for noen måneder siden og har bestemt seg for å satse på musikken. Eco Band spiller på lillescenen på lørdag. Sugen på enda mer festivalstoff? Lørdag kommer et eget bilag på 20 sider i Åndalsnes Avis

<B>Fikk lyst til å dra. </B>Musikksjef i NRK P3 og tidligere musikkanmelder i Dagbladet, Håkon Moslett, synes årets RaumaRock frister. <B>Foto: Ole Kaaland, NRK.</B>
<B>Bigbang.</B> Foto: Jan Erik Svendsen/promo
<B>Ralph Myerz & the Jack Herren Band.</B> Foto: Evy Kavli, Åndalsnes Avis RaumaRock Briljerende. Trommer og elektronikk i flott kombinasjon hos Ralph Myerz and The Jack Herren Band. Den mest bortgjemte hemmelighet i hele rockeindustrien, ifølge utenlandske eksperter. Iallfall en publikumssuksess på RaumaRock. De fikk den ære og avslutte på utescenen lørdags kveld. Trommeslager Thomas Lonnheim
<B>Bo Kaspers Orkester. </B>Foto: Promo
<B>Satyricon. </B>Foto: Promo
<B>Skambankt.</B> Foto: Paal Audestad/promo
<B>deLillos.</B> Foto: promo
<B>120 days.</B> Foto: Kim Hiortøy/promo
<B>Amulet. </B>Foto: Pål Laukli/promo.