– Utrolig godt fornøyd med utviklingshjelpa, sier butikksjef Lena Pedersen Svendson for Vågstranda Handelslag.

De seinere åra har både Nærbutikken i Rødven, Nærbutikken på Verma og Nærbutikken på Mittet gjennomført Merkur-programmet. Nå er det Vågstranda som får bistand fra det statlige Merkur-programmet.

– Vi er glad for å kunne bistå i utviklingsarbeidet, sier Merkur-konsulent Stig Olson i distrikt Nordmøre og Trøndelag med kontoradresse i Trondheim.

Mer kunnskap

– De som ønsker å utvikle butikkene sine slik at folk på bygda skal få et enda bedre servicetilbud, får vår bistand. I løpet av ett år får kjøpmennene mer kunnskap om butikkdrift og om det viktige samspillet mellom bygda og butikken.

Både forskning og erfaring viser at nærbutikken er avgjørende for at folk skal bo og trives på bygda. Samtidig er det viktig at butikken har så god kvalitet at folk bruker den til sine faste innkjøp, forklarer Stig Olson videre og legger til at det er ti butikker i «hans» distrikt som er med på Merkur-programmet til enhver tid.

Han legger til at for en del av butikkene handler det blant annet om å skaffe seg tilleggstjenester slik at de kan ha flere bein på stå på.

– Når de er ferdig med kurset får de årlige besøk av sin faste konsulent. De butikkene som deltar i Merkur-programmet vil også kunne søke om statlige tilskudd til viktige investeringer i butikken. Nærmere 1000 kjøpmenn fordelt på 800 butikker over hele landet har så langt deltatt i Merkurprogrammet som blir finansiert av Kommunal- og regionaldepartementet og har siden 1995 vært en viktig del av norsk distriktspolitikk, forklarer Olson før han legger til at Merkur-programmet med butikken på Vågstranda avsluttes nå etter fem samlinger over to dager hver gang.

Økonomisk hjelp

– God råd og innspill og ikke minst økonomisk hjelp som har vært svært så viktig for oss. Blant annet har vi investert i frysere og kjøledisker som er nødvendig for å drive. Dette er ting som koster mye, men vi har fått dekt 75 prosent av kostnadene, forklarer Lena Pedersen Svendson overfor Åndalsnes Avis.

Hun legger til at 2013 har vært et godt år for butikken. Alt tyder på at det blir overskudd, noe hun er godt fornøyd med.

– Takk til alle som handler hos oss. Lokalbefolkningen er flinke og så har vi fått en god del ekstra andre i forbindelse med tunnelarbeidet. Også i 2014 vil det bli jobbet med å få ferdigstilt Vågstrandstunnelen så det er bra for vår omsetning, sier hun fornøyd til slutt.