Det er i dag 335 frivillige sentraler rundt om i Norge, og den første kom for 20 år siden. I april i år fikk Rauma sin første frivillighetssentral. En sentral som skal organisere og motivere frivillig arbeidsinnsats i kommunen.

Staten bidrar med 60 prosent av utgiftene til driften av slike sentraler, mens hver kommune dekker de resterende kostnadene. Kostnadene her i Rauma er beregnet til en halv million kroner på årsbasis.

Per Arne Skomsø ble valgt til daglig leder og fikk sitt kontor på Vangstun på Åndalsnes. Han så frem til å bli hektisk opptatt. Det ble organisert folkemøter rundt om i bygdene i den hensikt å danne lokale korps av frivillige.

Skuffende oppmøte

Dannelsen av bygdekorps gikk imidlertid ikke som forventet. Det var ikke så mange som møtte opp på folkemøtene, og flere steder ble daglig leder Per Arne Skomsø sittende alene som eneste fremmøtte. På totalt elleve folkemøter, møtte til sammen 20 personer opp som frivillige.

– Korps er bare begynnelsen. Der har vi ikke kommet så langt enda. Men vi fikk opprettet en del kontakter i løpet av våre folkemøter, blant annet Isfjorden og på nordsida. På sørsida og på Åndalsnes var det lite interesse, forteller Skomsø.

Informasjonsbrosjyre

Men det håper han det kan ble en forandring på. For i disse dager gir nemlig den lokale frivillighetssentralen ut brosjyrer til alle innbyggerne i Rauma der de informer om virksomheten og gir detaljert kontaktinformasjon til de som ønsker å bidra.

– Vi håper med dette at flere vil ta kontakt, men vi har også en del andre ting på gang i sentralen. Nå er vi i ferd med å bygge opp en sentral med diverse utstyr. I første omgang dreier det seg om innkjøp av vinterutstyr som ski og diverse til vel 100.000 kroner, sier Skomsø.

Konferanse

– Men nå skal det feires?

– Ja, nå skal representanter fra Vestlandets frivillighetssentraler samles på Flåm til en to dagers konferanse. Frivillighetssentralene i Norge, er delt opp i 3 områder og vår regionskonferanse vil få oppimot 200 deltakere.

– Og der skal du holde innlegg; hva skal du snakke om?

– Vilkårene for frivillig arbeid. Men hvorfor jeg ble spurt, vet jeg ikke. Vår sentral er jo helt ny.

– Kanskje de håper på nye tanker? Og det har du vel?

– Det har jeg.