Denne helgen foregår Nordisk konferanse om snøskred og friluftsliv på Åndalsnes. På grunn av høyt antall deltakere måtte man ta i bruk kulturhuset, men Norsk Tindesenter står som teknisk arrangør.

Romsdalsakevitten lansert med basehopp

Skred

Konferansen er inne i sin andre dag, og Kevin Kolstad ved Norsk Tindesenter er så langt fornøyd.

– Jeg synes det går bra. Det er et tettpakket program, men vi har ansvaret for det tekniske. Og der har vi ikke fått noen tilbakemeldinger på at det ikke fungerer.

Til sammen er det nesten 260 deltakere, inkludert foredragsholdere og vanlige deltakere.

– De kommer fra hele Norge, og også andre deler av Norden. Dette er jo en nordisk konferanse.

Konferansen arrangeres annethvert år. Det er skredkonferanse et år, og det påfølgende året er det mer klatrerelatert og dreier seg om sikkerhet.

– Hva lærer folk her i år?

– Tidligere i år har det vært fokusert mer på ett enkelt tema. Men i år har de gått litt bredere ut. Så det er mer på det menneskelige i år. Blant annet har vi historier fra folk som både har blitt tatt av skred og som har vært involvert i hendelser med skred. I tillegg dreier det seg mye om ras, spesielt snøras, og teknologi rundt varsling og overvåking.

Norsk Tindesenter trekker miljøet hitt

– Hva er det som gjør at konferansen ble lagt til Åndalsnes i år?

– Vi fikk en forespørsel i fjor, rett før jul, om vi var interesserte i å være teknisk arrangør. Og det er en ren konsekvens av at vi fikk Norsk Tindesenter. Det var aldri vi noe selv jobbet for, men det er klart at det var kjekt å få forespørselen. Og det var også naturlig å si ja. Det er et miljø som man gjerne vil ha kontakt med i Norsk Tindesenter. Vi skal være et kompetansesenter, og da er slike konferanser viktig. Det blir nok flere konferanser.

– Deltakerne er erfarne og vante fjellfolk. Er de blaserte, eller er de imponert over Rauma?

– Nå er kanskje jeg inhabil, men jeg tror de er imponerte, he he. Det er riktig plass for et slikt arrangement, i hvert fall.

– Har Mannen vært et tema?

– Nei, det har dreid seg mest om snø, rett og slett.

Det menneskelige plan

I kveld blir det gallamiddag for alle på konferansen. Den vil fortsette i morgen og avsluttes ca kl. 14. Og selv om Kolstad har hatt ansvaret for det tekniske, og har sprunget en del til og fra, så har han fått med seg en god del foredrag.

– Er det noen foredrag du fant spesielt bra?

– Det som gjør mest inntrykk er å høre på folk som var involvert i skredet i Øksendal for noen år siden. Både fordi en av de som ble tatt i det skredet var en jeg kjente godt og fordi at det å høre om slike ting på det menneskelige plan alltid stikker dypere.

Norsk Klatreforbund føler seg ført bak lyset