– Dette betyr mye for vår familie. Det er bra at myndighetene sørger for at vi fortsatt husker de som falt under krigen. Det viser at vi tilhører et sivilisert samfunn, sa Ben Sharp.

Han er nevøen til Hector Garman Webb, piloten i flyet som ble skutt ned av sine egne landsmenn ved en tragisk feiltakelse over Isfjorden 23. april 1940.

Helt siden slutten av 2. verdenskrig har han lagt under en anonym grav på Åndalsnes gravlund. Men tirsdag ble det arrangert en minnestund ved den nye gravstøtten til krigshelten. Ben Sharp var en av gjestene sammen med sin kone Hoa Bin Sharp. Med på seremonien var også representanter fra den britiske krigsgravkommisjonen, begge lands forsvarsstyrker og norske myndigheter, deriblant ordfører Lars Olav Hustad.

Fikk kontakt

– Det var Hoa, min kone, som i mange år arbeidet med å finne ut av skjebnen til min onkel. Svaret fikk vi da hun omsider oppnådde kontakt med Glenn Murray og Tor Christian Jevanord, som for lengst hadde funnet ut hvem som lå under den navnløse gravstøtten, sier Ben Sharp.

Solbjørg Morstøl fra Isfjorden var også invitert til å delta på minneseremonien. Hun blir fortsatt rørt når hun forteller om synet av flyet som kom inn fra fjorden rett over hustakene på Tokle og styrtet i terrenget rett nord for stedet der hun oppholdt seg den skjebnetunge aprildagen i 1940.

– Jeg husker det svært godt og glemmer aldri den opplevelsen, fortalte Solbjørg Morstøl.

Solbjørg Morstøl er en av få nålevende vitner til den tragisk flystyrten i Isfjorden 23. mai 1940. Foto: Kjetil Svanemyr
Lokalhistoriker og krigsminnesamler Tor Christian Jevanord fikk møte ekteparet Hoa Binh og Ben Sharp, representanter for familien til den britiske krigshelten. Foto: Kjetil Svanemyr