10. august 1957 sa de ja til hverandre i Ørsta kirke. 60 år seinere var de tilbake i kirka der det slitesterke ekteskapet ble innstiftet og velsignet. Men nå ventet det en durabelig overraskelse innenfor kirkedøra.

– Dattera vår, Marit og mannen hennes Rune Singelstad, tok oss med på en biltur som etter hvert endte opp foran kirka i Ørsta, forteller Jorunn Valde.

– Jorunn sa hun ville undersøke om kirkedøra sto åpen. Det viste seg at det gjorde den, så hun vinket på oss. Og da vi kom innafor kirkedøra sto de der alle sammen, alle de fire andre barna og 17 barnebarn og ett oldebarn.

Det var sønnen Øystein Valde som filmet øyeblikket.

Ingen anelse

– Vi hadde ingen anelse om hva som ventet oss og ble aldeles overrasket, forteller Jorunn.

Møtet i kirkerommet ble et høgdepunkt som ingen i familien noensinne vil glemme. Men feiringen er ikke slutt med det.

7.–8. oktober møtes storfamilien igjen, denne gang til festlig lag på leirstedet Visthus, som eies og drives av Indremisjonen i Vistdal. Med smått og stort vil det sitte 30 familiemedlemmer og nære venner rundt bordet på den store festdagen.

Jorunn og Nils Valde har kjent hverandre siden de møttes på gymnaset i Volda i 1950.

– Jeg var eneste jenta i ei klasse med 17 gutter, minnes Jorunn.

Nils Valde fra Skodje var en av guttene i klassa til Jorunn, men det oppsto ingen romanse mellom dem i første omgang.

– Det var først da vi tok lærerskolen i Volda noen år seinere at vi begynte å bli kjærester, sier Nils.

Sannes

I 1958 kom det nyutdanna lærerparet til Sannes skole på Holmemstranda. Der bosatte de seg i skolebygninga og delte på lærergjerningen. I 1972 ble det husbygging og flytting til boligfeltet på Åfarnes, et steinkast ovenfor den nye skolen.

I dag nyter de pensjonisttilværelsen og kappes om å skryte av hverandres innsats for å sikre et godt samliv og en god oppvekst for barn og barnebarn.

– Oppskriften på et godt og langt liv er å være aktiv, både med kropp og hode, mener Nils.

– I ekteskapet er det viktig å minne seg sjøl på om at graset ikke er grønnere på den andre sida av gjerdet, legger han til med et lunt smil.

– Vi har hatt så mange fine opplevelser sammen. Og en god familie! Og så har vi delt det samme livssynet og kristentrua. Trua har alltid vært ei kraft som har styrket oss og hjulpet oss med å holde sammen, sier Jorunn.

I 60 år har de holdt sammen, Jorunn og Nils Valde. Barn og barnebarn sørget for at diamantbryllupsdagen ikke gikk upåaktet hen. Foto: Kjetil Svanemyr