– Samme tog og samme kapasitet som i år. Dette er Terje Fossum i NSBs svar når spør om turisttoget ikke kommer til å kjøre i 2018.

Men på samme tid slår også Fossum fast at det røde turisttoget som gikk noen sesonger helt sikkert ikke kommer tilbake.

Dette har å gjøre med de gamle lokomotivene som trekker dette toget og som det finnes bare fem av. Ett er nå ute av drift og de andre brukes på Nordlandsbanen.

Gamle lokomotiv

– Disse lokene er fra 1980. Det knytter seg usikkerhet til driftssikkerheten med disse lokomotivene, sier Fossum og viser til at kjøringen med turister på Raumabanen dermed vil fortsett med togene som på folkemunne kalles Agendatog og som til daglig trafikkerer Raumabanen.

– Vi setter sammen tre sett som før og får med det 230 plasser. Vi vil kjøre etter samme rutetabell som tidligere. Turistene kommer til Rauma for å oppleve vakker natur, elva, fjell og fossefall. Da har vi erfart at disse togene egner seg godt med svært store vinduer og god

utsikt fra toget, sier Fossum og viser til at de slik sett er mye bedre enn togene som benyttes på Flåmsbana.

– Men inn i framtid utover 2018 kan du ikke se?

– NSB eier ikke tog lenger slik vi gjorde før. Det blir dessuten konkurranse på sporet fra 2019. Vi kan derfor ikke konkludere med noen som helst. Det jeg kan si er at NSB ønsker at det fortsatt skal satses på turisttog på Raumabanen og Raumabanen skal profileres også som ei turistbane. Men det kan komme store endringer som følge av endring i rammebetingelsene. Vi må nå bare ett år om gangen, sier Fossum og er rask med å legge til at om det ikke blir turisttog på Raumabanen, frykter han at det vil få store konsekvenser for cruisetrafikken til Åndalsnes.

– Kundeundersøkelser viser at Raumabanen er nummer en og Trollstigen nummer når det gjelder grunnen til at skip kommer til Åndalsnes, sier Fossum.

Dramatisk

Reiselivssjef Hilde Gråberg Bakke er kjent med usikkerheten.

– Det vil være dramatisk om toget skulle utebli eller om kjøringen blir bygd ned for å så bli tatt opp igjen seinere. Toget er den vktigste årsaken til at Åndalsnes blir valgt, sier Gråberg Bakke og legger til at det vil få en umiddelbar effekt på salget av Åndalsnes havn om toget skulle utebli.

Tar tak

– Vi tar derfor tak i dette nå i samarbeid med NSB Reiseliv. Vi har mange ting å vise fram her, men potensialet med raumabanen er veldig stort og det finnes store utviklingsmuligheter når det gjelder opplevelser i forbindelse med Raumabanen, sier reiselivssjefen.