Hvordan krillen har havnet i fjæra i Langfjorden, er et mysterium.

– Er det noen som har opplevd noe slik før? spurte Kai Roger Sande på Facebook på lørdag, da uvitende til hva han hadde funnet. Han viste fram bilder av det som kan se ut som massevis av stranda småreker.

30 meter krillbelte

– Det ligger i et belte på om lag 30 meter her nedom naustet mitt. Det er ikke så bredt, men på ett punkt har det samlet seg i en stor haug. Jeg aner ikke hva det er, men på Facebook har folk foreslått både reker, krill og raudåte, sier Sande som oppdaget dette lørdag morgen i 09-tida.

– De må ha kommet opp på flo sjø, men hvorfor er ikke godt å si. Da vi oppdaget dem, levde mange ennå. Kanskje de har blitt skremt på land av noe? undrer han seg.

Planktonforsker svarer

Åndalsnes Avis sendte bildet til Havforskningsinstituttet i Bergen, og fikk svar av planktonforsker Thor Klevjer. Han tror han vet hva Sande har observert:

– Dette ser ut som krill. Krill er små (opp til ca. 4 cm i våre farvann), rekeliknende organismer, som hovedsakelig lever fritt i vannmassene. Det finnes mye krill i norske fjorder, men dette er dyr som lever i djupet på dagtid, så det er ikke så ofte man ser dem, skriver Klevjer.

– Ikke uvanlig

Og det er heller ikke uvanlig:

– Vi får rapporter om strandområder dekket av «tepper» av død krill med jevne mellomrom, men vi har ikke noen god forklaring på hvorfor slik massedød av krill forekommer, skriver forskeren.

Vi spør om han har noen teorier om hvorfor dette har oppstått – det er observert grindkval på fjorden, og kan det være en sammenheng?

– Massedød og strandinger av krill er rapportert over hele verden. I noen tilfeller ser det ut til at krillen som strander i stor grad er kjønnsmoden, men jeg tviler på at dette er tilfellet akkurat her. I noen av de studerte tilfellene er det antydet at strøm har ført krillen inn på grunt vann, og at de er ute av stand til å komme seg ut av disse områdene.

Gjemmer seg

Han opplyser at krill vertikalvandrer, den «gjemmer seg» for fisk og andre predatorer i mørket i djupet på dagtid, og vandrer opp for å spise nær overflata om natta.

– Det er godt mulig at krill har blir ført inn på grunt vann av «uheldige» strømmer i løpet av en slik døgnsyklus. En teoretisk mulighet er naturligvis at predatorer har skremt krillen inn på grunt vann, men jeg kan ikke si jeg har sett noe slikt rapportert. Påvirkning av lys er kanskje den mest sannsynlige faktoren. Sjøl om krill oftest «unngår» lys ved å svømme ned til djupere vannlag om dagen, er det også typisk at krill blir tiltrukket av lys om natta. Fra fjordene på Vestlandet er det rapportert om fangst av krill som samlet seg i lyset utenfor ferjeleier med sterke lyskastere (Wiborg 1966), skriver Klevjer.

30 meter krill-belte. Krill er skylt i land over et 30 meter bredt område i fjæra ved Holm. Foto: Privat