Det er kanskje finværet, og at mange derfor har vært ute i skog og mark den siste tiden, som har ført til at flere har tatt kontakt med legesenteret etter at de har blitt bitt av flått.

– Vi har hatt noen tilfeller tidligere i sommer også, men de siste ukene har det vært flere enn vanlig, opplyser kommuneoverlege Jon Sverre Aursand.

Pasientene som har kommet inn har hatt et typisk rødt hudutslett rundt bittstedet, og noen har også hatt hodepine og noe hovne lymfeknuter.

– Hvis man har blitt bitt av flått, og det oppstår et utslett rundt bittet på fem centimeter eller mer kan være greit å sjekke det opp, oppfordrer Aursand, som legger til at normalt tar mellom en og to uker fra bittet til utslettet oppstår.

– Men det kan ta både kortere og lenger tid enn dette, sier han.

25 prosent

Aursand forteller at man regner med at rundt 25 prosent av flåtten bærer borrelia-bakterien, som kan forrårsake sykdommen borelliose.

– De som kommer inn med karakteristiske utslett blir behandlet med antibiotika, sier Aursand.

Borreliose er en sykdom som i første rekke fører til et lokalt utslett, men i sjeldne tilfeller kan sentralnervesystemet angripes. Dette dreier seg om mellom 250 og 350 tilfeller i Norge hvert år.

– Mellom 0,5 og 3 prosent av de som blir bitt av flått får borreliose. I en tidlig fase er det ikke nødvendig å ta blodprøve. Noen av de som har kommet inn til legesenteret har fått påvist borrelia-bakterien litt sent i sykdomsforløpet, forteller kommuneoverlegen. Fjern flåtten

Flått trives best i fuktig vegetasjon, og i høyt og tett gress.

– Blir man bitt av flått bør flåtten fjernes. Man kan oppleve at den er vanskelig å fjerne, og da kan man legge litt smør eller salve oppå flåtten. Da slipper den taket lettere, sier Aursand.

– Hvis man er i tvil om et flåttbitt, bør man ta kontakt med lege, sier han.