– Det var helt vilt en stund, sier Ivan Erlandsen. Isfjordingen refererer til at under skibasaren som skigruppa i Isfjorden IL arrangerte lørdag, var «sekkjeposen» han serverte til middag så populær at det var ikke nok sitteplasser.
Hemmeligheten
– Folk måtte så langs veggene mens de spiste, for det var ikke bordplass.
Til sammen ble det solgt 100 porsjoner, og han og kokkeassistentene hans hadde måtte lage 15 «sekkjeposer.» 100 porsjoner er en ny personlig rekord for Erlandsen.
– I fjor solgte vi 86, og da var det ny rekord for meg. Vi hadde jo et håp om å nå 100, så dette var stas.
Ute i salen på samfunnshuset i Isfjorden er folk full av lovord om hvor god maten var.
– Hva er hemmeligheten bak en god «sekkjepose?»
– Det er ingrediensene. Fenalår som er skjært i terninger, lettsaltet sideflesk, løk og potet. Alt dette legger man så i en pose, og denne skal stå og godgjøre seg i en gryte i en og en halv time. Tilbehør skal være potet, men for å spare oss for arbeid tok vi gulrot og kålrot. Det er jo masse potet i «sekkkjeposen.»
Erlandsen har etter hvert blitt berømt for sin «sekkjepose» og lager på bestilling til selskap og andre. Men han er ikke kokk til vanlig, selv om han er habil på kjøkkenet.
– Samboeren min, Tove, er fra Vistdalen. Det var der denne retten oppstod på 1850-tallet. Det var, som mye annen mat, ganske tilfeldig. På den tiden var det om å gjøre å bruke opp gammelt kjøtt og potet. Oppskriften jeg bruker kommer fra gården der Tove vokste opp.
Sekjepose og basar skal gi ny tråkkemaskin
Gikk galt
Etter hvert har "sekkjepose" blitt festmat, som spises i bryllup, selskaper og dåp. Hans egen karriere med «sekkjepåse» begynte i datterens dåp, for 24 år siden.
– Jeg lagde den ikke selv da, men det var første gang jeg fikk smake det. For det var Tove som lagde. Og etter hvert begynte jeg å lage selv. Men første gang var mislykket.
– Hva gikk galt?
– Jeg brukte food processor, og det ble alt for tynt. Da sprakk posene. Man må bruke kjøttkvern.
Etter hvert ble det vellykket og han begynte å lage til flere selskap og til folk som bestilte. Så det har blitt en del opp gjennom årene.
– Så dette har blitt spesialiteten min.
– Lager du annen mat også?
– Jeg lager middag til samboeren min, nesten hver dag, jeg gjør det. For ti år siden hadde jeg en arbeidsulykke for som satte meg utenfor arbeidslivet. Men jeg er på vei tilbake igjen i jobb og holder på å ta utdannelse som instruktør.
Solgte 24 000 lodd
Å stille opp for skigruppa for å lage mat er en selvfølge for ham.
– Skigruppa gjør en fantastisk jobb. De tilrettelegger skiløypa rett utenfor der vi bor, og selv midt på en hverdag er det oppkjørte løyper. Derfor er det fint å kunne være med og bidra og gi noe tilbake.
Leder i skigruppa i Isfjorden IL, Jan Møllerhaug er svært fornøyd med årets skibasar.
– Det har vært omtrent 200 personer innom i dag, så det er vi kjempeglade for. Det har vært bra salg både på bruktsalg, kiosk, middag og tombola. Vi solgte ut 24 loddbøker, som vil si at det ble solgt 24 000 lodd. I fjor fikk vi inn 91 000 på dette, så vi håper å bikke 100 i år.
Pengene skal gå til aktivitetene som skigruppa har, og nå spares det til ny tråkkemaskin.