Onsdag kveld arrangerte Rauma kommune informasjonsmøte om fosterhjem, besøkshjem og verger for enslige mindreårige flyktninger. Og interessen fra raumaværingene var stor. Langt flere personer enn det flyktningekoordinator, Gunhild Dahle, hadde regnet med var innom møtet.

– At det møter godt over 20 personer for å få mer informasjon om integrasjonsarbeidet vi står overfor, viser at Rauma er raus. Det er en god følelse og en god start, sier Dahle. Hun tror at flyktningkrisen påvirker raumabefolkningen, og at oppmøtet viser at det er mange i kommunen som vil bidra til å hjelpe.

– Jeg tror at de fleste kom hit med en tanke om å kunne bidra med et eller annet. Dette lover godt for integreringsarbeidet, legger hun til. Møtet omhandlet en orientering om fosterhjemsordningen i tillegg til mindre omfattende tilbud som besøkshjem, verge og fadderordningen. De frammøtte fikk også et innblikk i hvordan det er å være mindreårig enslig flyktning da Reza fra Afghanistan delte sin historie.

– Jeg fikk ikke plass i et fosterhjem, men jeg hadde en verge som har betydd svært mye for meg, forteller Reza som flyktet fra Afghanistan til Norge som 16-åring. I dag er han 23 år og rørleggerlæring i Molde.

– Det viktigste for dem som ønsker å hjelpe andre som har vært i min situasjon er å vise omsorg, sier Reza.

Interesse fra flere

I oktober startet Bufetat en kampanje for å skaffe fosterhjem til enslige mindreårige. Rekrutteringsansvarlig ved Bufetat i Molde, Eva Hestad, er overveldet over interessen i Rauma.

– Jeg er overrasket over at det kom så mange. Vanligvis dukker det bare opp to eller tre på slike møter. Det er helt fantastisk, sier hun. Ifølge Hestad er målet å kurse 12 foreldrepar i Møre og Romsdal som fosterforeldre. Så langt har åtte familier meldt seg på kurset.

– Får vi to foreldrepar fra dette møtet, er det utrolig. Det er en stor avgjørelse å bli fosterforeldre, forklarer Hestad som kan fortelle at det allerede er flere som har vist interesse for fosterhjemsordningen i Rauma.