Trollveggen er et imponerende fjell og et flott skue, sommer som vinter. Men at fjellveggen skulle bli enda flottere og mer imponerende innenfra en bygning, var en ny og overraskende opplevelse.

Åndalsnes Avis har sneket seg inn på byggeplassen for den nye rasteplassen på Horgheimseidet noen minutter før avtale. Gjennom en liten tredør under store stillaser, der hovedinngangen vil komme om noen måneder, entrer man inn i et stort og foreløpig støyende, lokale med mange varierte vinkler og takhøyder.

Rett innenfor døra jobber byggeleder Fredrik Indergård i Kristiseter AS, entreprenør for utbyggingen.

Han kan forteller at de begynte utgravingen av tomta i mai i fjor, støpte mur i løpet av sommeren, og er nå ferdig med stålarbeidet.

– Arbeidet med stålkonstruksjonene har vært en utfordrende jobb nå vinterstid. Ikke bare kulda, men også vinden har gjort dette til en tøff jobb. Nå er det heldigvis stort sett innvendig arbeid igjen, etter at vinduene kom inn for 3 uker siden, forteller Indergård og viser veg gjennom lokalet mot vindusveggen i restaurantdelen innerst.

– Wow!

Der åpner den kjempehøye glassveggen seg som en bilderamme rundt det enorme fjellpartiet hvor Trollveggen ruver bak. Meget imponerende.

– Det blir nok mange som vil nyte kaffen sin i slike omgivelser, bemerker byggelederen til all rosen fra undertegnende.

Svein Kroken, daglig leder selskapet Lars Kroken AS, har ankommet byggeplassen for inspisering, og nikker enig.

– Trollveggen er enda mer mektig her inne enn på parkeringsplassen utenfor, sier han og påpeker at det var litt av intensjonen bak utformingen av bygget.

At signalbygget langs vegen skal få folk til å stoppe opp, og at alle som besøker restauranten skal kunne nyte Trollveggen uansett hvor de sitter i rommet.

– På sideveggen her mot Romsdalen vil det gå en trapp opp langs glassveggen der besøkende kan rusle oppover og nyte utsikten fra forskjellige platåer; etter at de da først har opplevd et historisk tilbakeblikk i auditoriet der inne, forteller Kroken og peker på en døråpning lenger ned på samme vegg.

Innenfor ligger stedets kinosal, der 66 besøkende skal få kunne oppleve Trollveggens historie fra de første klatreekspedisjoner frem til dagens basehopping. En film satt sammen av Stein Lindseth Olsen.

– Hvis filmen blir så bra som jeg håper, kommer det til å bli en stor opplevelse både billed- og lysmessig. Det kommer det til å bli blod, svette, tårer, tragedier og glede, mener Kroken.

Men før de besøkende kommer så langt, må de gjennom en vel 200 kvadratmeter stor suvenir butikk. Restauranten, som ligger i flukt med denne, vil for det meste servere hurtigmat.

– Det vil bli tre andre middagsretter for voksne å velge mellom, men siden dette er en rasteplass, blir det mest hurtigmat, smiler Kroken.

Å kalle Trollveggen besøkssenter for en rasteplass, er beskjedent, men ifølge Kroken er han fremdeles usikker på potensialet.

– Suvenir butikken går nok greit, men hvor mange som vil stoppe og bruke senteret og det vi tilbyr ellers, er usikkert. Det er derfor jeg ikke har bygget det større, foreløpig, sier han.

Reiulf Ramstad fra Oslo, er arkitekten bak bygget, og den samme som har tegnet utbyggingen av Trollstigplatået.

– Han er en spesiell arkitekt og har mange ideer. Jeg har hatt en stri jobb med å holde han nede, slik at ikke utbyggingen sprenger hele budsjettet, ler Kroken og forteller at materialvalget på veggene er pussede sponplater og pusset betong på gulvet. Valg av interiøret har han overlatt til en interiørarkitekt, men det skal matche den rustikke stilen.

– Og åpningen blir?

– I midten av juni. Vi stresser ikke, turistsesongen kommer ikke så fort i gang.

.

Uferdig. Uteområdet rundt Trollveggen besøkelsessenter vil det ikke bli gjort noe med i sommer. Det ansvaret hviler på Statens vegvesen, som til høsten vil komme med en helhetlig plan for området som også innebærer flytting av vektstasjonen. Arkitekt Ramstad er leid inn til å ta seg av den oppgaven. Samme arkitekt som også har tegnet Trollveggen Besøkssenter og Trollstigplatået.
Utsiktstrapp. Langs glassveggen her er det gjort klart til en trapp der besøkende kan sitte og nyte utsikten mot Trollveggen. På gulvet rundt vil restaurantens bord plasseres.
Kinosal. I denne kinosalen kan 66 besøkende sitte og nyte filmen om Trollveggens historie fra de første klatreekspedisjoner frem til dagens basehopping. Filmen er satt sammen av Stein Lindseth Olsen.