Med "meråpent bibliotek" kan du låne bøker på Rauma folkebibliotek fra klokka seks om morgenen til klokka elleve på kvelden. Dette gjelder alle dager, også i ferier.

- Det er mange som synes biblioteket åpner for seint og stenger for tidlig, og at åpningstidene er vanskelige å huske. Heretter blir det mye lettere, forklarer biblioteksjef Guri Asak Nielsen.

Alle som er over 15 år og som har underskrevet kontrakt på at de godtar betingelsene, kan fra onsdag logge seg inn.

- Omtrent 40 har gjort det allerede, sier hun.

Personer under 15 år kan bli med sammen med en over 15 år.

Ingen snorklipping

De ansatte på blioteket har jobbet på spreng den siste tiden for å få alt på plass til åpningen.

- Nå er det meste på plass. Juleuka ble alarmportalene montert. Uka etter nyttår var systemleverandøren her og fikk på plass de siste lokale  tilpasningene. Vi hadde planer om litt høytidelig seremoni med snorklipping, men nå bare starter vi opp, sier Asak Nielsen.

De første dagene blir det personale til stede hele dagen, i fall noen skulle føle seg usikre på å logge seg inn sent på kvelden.

De betjente åpningstidene er som før. Biblioteksjefen frykter ikke at ting skal forsvinne.

- Vi tror ikke det. Alt er merket med radiobrikker, og tar man det med ut av biblioteket uten å ha lånt det, vil alarmportalen ved inngangen varsle om det. Det er videoovervåking i lokalet. Dette er av hensyn til brukernes sikkerhet og som beskyttelse av bibliotekets inventar og utstyr, forklarer hun.

- Et godt tilbud

Det høres kanskje komplisert ut, å skulle logge inn og låne bøker helt på egen hånd.

- Man logger seg inn i biblioteket på et innloggingspanel ved inngangen, ved hjelp lånekortet og tildelt pinkode.

Kart og søke-pc skal gjøre det lettere å navigere på egenhånd. Utlånsautomater skal brukes til å låne og levere.

- Vi mener dette er et veldig godt tilbud til de som har lang vei til Biblioteket, som betjent åpningstid passer dårlig for, som har lyst å ha en studieplass utenom hjemmet, som har lyst til å slå seg ned inne en plass når man har tid. Man kan lese aviser, bruke pc og det er trådløst nett. Lokalene er så fine og innholdet så godt og variert, at det er synd å la det stå utilgjengelig utover de 23 timene i uka det er betjent.