BRANNEN I LÆRDAL for ei uke siden satte en støkk i noen hver av oss. Fjernsynsbildene søndag morgen viste at det blåste i alle retninger; en kikk ut stuevinduet heime viste det samme været. Jeg tenkte med gru hva som ville ha skjedd hvis det for eksempel tok fyr i den gamle trehusbebyggelsen noen hundre meter unna.

DET SOM SKREMMER er at naturen kan ta tak på denne måten, uten at man kan få stanset flammene. Værgudene råder, og bestemmer men vi kan ta våre forholdsregler. Det handler om å tenke litt før man gjør ting som kan få følger. En mann åpnet vinduet og glemte at gardinene blafret i nærheten av talglyset to døgn seinere. Det gikk etter forholdene bra, men det kunne fort ha gått verre.

I LØPET AV UKA ble det fokusert på de trafikale utfordringene i og rundt skolene på Åndalsnes. Flere som deltok i debatten på Facebook viste til nesten-ulykker. Ordføreren tok tak i dette dagen etter og fikk i løpet av kort tid på plass ordningen med trafikkvakter igjen; de kommer i gang til uka. Flott og kjapt levert med ordføreren i spissen. Et bevis på godt samarbeid kommune, næringsliv.

MASTA PÅ MJELVA har også vært i fokus for de lokale begivenhetene den siste uka. Familien som eier tomta masta skal opp på reagerer og kaller Telenor arrogant. Så blir det opp til politikerne lokalt å velge mellom «pest og kolera». Denne saka er et av mange eksempler i løpet av året hvor man uansett utfall gjør en av partene lite fornøyd.

FOR EI UKE SIDEN skrev vi om kvinnene i Ladies Circles som vil bruke kvinnedagen til å blåse nytt liv i hjelpearbeidet til Mumbeji i Zambia. En kjolefestival, kanskje verdens første, blir realitet. De flinke kvinnene har dratt i gang et flott tiltak på noe vi faktisk kan få gjort noe med. Og som er et nytt eksempel på at vi kan hjelpe afrikanske kvinner som lever i en helt annen verden enn det vi gjør.

CARGOLINK var tirsdag i møte med kommunen, politikere og kunder av godstrafikk på Raumabanen. Det er flere faktorer som må endres og styrkes for at gods på jernbanestrekningen skal ha være levedyktig i mange år framover; opprusting, bedre kommunikasjon over Langfjorden, punktlighet og forutsigbarhet. Ved å samle avgjørende krefter til å ville gjøre noe så er dette mulig å gjøre noe med.

FYLKESPLANSJEF Ole Helge Haugen fokuserte på at blant annet Rauma må innlemmes i storkommunen Molde. Et betent tema sjølsagt, men som vil komme i større og større grad. Om VI kan få gjort noe med det? Sjølsagt, vi kan ta del i debatten og vi kan gi til kjenne våre synspunkt i håp om at vi kan påvirke politikerne i den retningen vi mener er det mest riktige.

DET SISTE PUNKTET jeg velger å omtale kan vi i utgangspunktet ikke gjøre noen verdens ting med. Det er minusgradene og vinden. I nesten tre uker nå har vi som bor utsatt til levd med dette. Og jeg innrømmer det gjerne; det er slitsomt og gjøre noe humøret.Når jeg sier at vi ikke kan gjøre noe med været, så kan vi likevel gjøre noe – med hvordan vi takler det. Jeg har flyktet heimen, tatt turen til Isfjorden og steder for noen timer uten «øresus» og skjelle som tar tak i hus og kropp.Og helt til slutt; husk at vi heller ikke får gjort noe med at det er ventetid for å kjøre over Rauma Bru. Men vi kan få gjort noe med holdningen til at vi må vente.

God helg!

Lars Smisethjell redaktør