Det er en stor prestasjon å gå helt til topps i denne konkurransen. Jeg skjønner godt at bedriftslederen sier det er helt ufattelig og at han blir både rørt og svært glad over utmerkelsen. Og så passer han på å si "jeg er stolt av min ansatte". Det har han all grunn til; det hersker heller ingen tvil om at stoltheten er gjensidig. Det er med andre ord ei mønsterbedrift som blir prisvinner under fylkestingssamlinga i Geiranger i april.NÆRINGSLIVET i fylket er mangfoldig og står sterkt både i det nasjonale og internasjonale markedet. Store aktører har markert seg på ulike måter og gjort vårt fylke til en betydelig aktør av verdiskaping i norsk næringsliv. Vi leser lista over de bedriftene som har vunnet prisen de siste ti årene og blir imponert. Det er nok å nevne Berg Jacobsen Gruppen AS, Hydro Aluminium Sunndal AS, Hustad Marmor AS og I.P. Huse AS. Og når Arvid Gjerde AS blir den første prisvinneren fra Rauma siden oppstarten i 1991, virker det veldig fortjent. Ei bedrift som i 2008 omsatte for under 100 millioner kroner og som i fjor hadde ei omsetning på 142 millioner kroner, og som har økt arbeidsstokken til 43 ansatte i dag.

ARVID GJERDE er opptatt av merkevarebygging. Se på bilene de ansatte farter rundt med ulike steder i landet; ingen tvil om at selskapet hører heime i "Verdens beste kommune for naturglade mennesker". Snakk med de ansatte så får du høre mange lovord; de er stolte av arbeidsplassen sin i familiebedriften. Ikke rart at selskapet fikk 60 søkere på en stillingsannonse nylig. Lønna er god, men jeg tror det også handler om flere elementer enn "bare" det som kommer inn på lønnskontoen. Ord som frihet under ansvar, meningsfylt arbeid, ei bedrift med ordnet forhold, et selskap som viser at de settes pris på som den viktigste ressursen osv.

FRA OPPSTARTEN ALENE I 1972 og fram til i dag har Arvid Gjerde lykkes. Arvid er ikke den som trekker fram seg sjøl mest. Jeg husker blant annet da han entra scena under Ytterveggen-showet 4. juledag. Han ble spurt om hva en plass i finalen konkurransen årets vekstskaper i Norge betyr for ham. "Tja, man blir jo rakere i ryggen av det da. Og pågangsmot da. Det betyr mye". Arvid er ærlig, han er hardtarbeidende og han stiller krav. Det også er viktige faktorer for å lykkes slik han og selskapet har gjort. Gratulerer med den historiske prisen, Arvid!

RAUMASAMFUNNET har et stort mangfold av bedrifter. Vi har et næringsliv som er variert og som for noen år siden begynte å snakke sammen. Og i kjølvannet av det igjen begynte å samarbeide. Her skal næringslaget, Nordveggen AS og kommunen ha sin del av æren. Partnerskap for Naturglede nærmer seg nå 30 medlemsbedrifter som gir i form av at de betaler et årlig beløp som finansierer driften av Nordveggen AS og som får ved at de får en møteplass hvor det utveksles erfaringer, kompetanse og samarbeid. Det eksisterende næringsliv skal tas vare på og nyetableringer ønskes velkommen.

NÆRINGSPRISEN i vår egen kommune henger høgt. Det er en formalitet rundt prisen, rundt prisutdelingen, som det er viktig å ta vare på framover. Det er prestisjen og omdømmet som er viktigst her, ikke pengebeløpet eller plaketten. Næringsprisen henger høgt. Når juryen skal finne en verdig prisvinner har de mange å velge mellom. Og heldigvis så har også prisutdelingene god oppslutning. Arvid Gjerde AS har sjølsagt fått den prisen, også. La selskapet fra Innfjorden vært en inspirator vi alle kan jobbe mot, på vår måte.

God helg!

Lars Smisethjell

ansvarlig redaktør