Lover godt. Trollveggen Triathlon var fulltegnet allerede i april i år, og antall deltakere er firedoblet i forhold til i fjor. På bildet primus motor Richard Merlid under et tidligere bildestunt for Åndalsnes Avis. Foto: Foto: Anders A. Hagen

Raumas store styrkeprøve, Trollveggen Triathlon, har blitt veldig populært på kort tid. 1. august i år vil nærmere 100 deltakere kjempe om heder og ære med våtdrakt ute i fjorden, på sykkelsetet opp Trollstigen og med løpesko fra Trollstigplatået til Stabbeskaret. Det er en firedobling i forhold til i fjor, og primus motor Richard Merlid forteller at pågangen har vært enorm.

– Etter at vi ble fulltegnet har jeg fått e-poster fra i hvert fall 40 personer som ønsker å delta, forteller han. I fjor var det 27 deltakere, og Merlid hadde en drøm om å nå 50 i år.

– Det tallet passerte vi allerede ved juletider, konstaterer han med et smil.

Deltakerne kommer fra hele landet, og i tillegg er både Sverige, Danmark, Nederland, Tyskland og England representerte. Den mest profilerte deltakeren er trolig Øyvind Johannessen. Han vant Norseman 2008, et løp som omtales som verdens hardeste Ironman Triathlon, og er ifølge Merlid den eneste profesjonelle triatlonløperen i Norge.

– Det er fantastisk gøy at en deltaker av Johannessens kaliber velger å delta på Trollveggen Triathlon, sier han.

Rauma stiller sterkt med mellom ti og femten lokale deltakere. Åndalsnes Avis har snakket med et knippe av dem, og i bildetekstene kan du lese mer om hvilke forventninger de har til sommerens lokale styrkeprøve.

Soloinnsats

Richard Merlid er en ekte ildsjel. Han gjør det aller meste sjøl, og anslår at han har brukt 5-6 timer i uken på planlegging så langt i år. Til og med premiene har han vært ute i fjellet og plukket.

– Jeg har håndplukket 100 steiner på noen kilo hver fra løypa. Disse inngraveres og blir premier til deltakerne. Litt av konseptet er at det ikke er noen pengepremier involvert - man får ganske enkelt en fantastisk naturopplevelse, en enorm mestringsfølelse og en stein.

– Kom og hei!

På selve dagen blir det ifølge Merlid musikk og mye liv i Åndalsnes sentrum, og han oppfordrer alle til å komme og heie fram sine kjente. I tillegg blir det turmarsj opp løypetraseen fra Trollstigen til Stabbeskaret.

– Vi ønsker også at folk tar turen ut i løypene for å heie fram deltakerne, og å være med på turmarsjen er en fin mulighet til å gjøre nettopp det, sier han.

Merlid er også i prosessen med å få til liveopptreden oppe på Trollstigen løpsdagen. De lokale raumabandene Tinnitus og Over The Edge er aktuelle, det er ifølge Merlid bare tekniske detaljer som kan stå i vegen nå.

– Så lenge vi får på plass alt rundt utstyret de trenger og riggingen av det så skal dette også gå i boks, tror han.

Merlid nevner avslutningsvis at under Norsk Fjellfestival vil det bli Barnas Triathlon på Åndalsnes med både svømming, sykling og løping, om enn med noe kortere distanser enn på Trollveggen Triathlon.

Klas Vangen (31): – Hvorfor meldte du deg på? – Det var en kompisutfordring. Vi er fire kamerater, Espen Digernes, Martin Kristiseter, Eirik Kavli og meg sjøl, som tar dette som en intern utfordring. – Hva er målsettingen? – Først og fremst er målet å fullføre, for dette blir virkelig steintøft. I tillegg har jeg sjølsagt en ambisjon om å slå alle de tre kompisene. – Hvilken erfaring har du med triatlon? – Har aldri deltatt på triatlon før, men jeg sprang New York Marathon en gang. Det er vel det nærmeste jeg kommer. – Hvordan er treningsstrategien fram mot 1. august? – Jeg trener to til tre ganger i uka jevnt. I tillegg har jeg et visst grunnlag fra før. Foto: Anders A. Hagen
Kaj-Andre Sæther Døving (26): – Hvorfor meldte du deg på? – Det var onkelen min, John Asle Døving, som meldte meg på. Han skal være med han også. – Hva er målsettingen? – Det må bli å fullføre. Svømmingen blir vond, men syklingen og løpingen skal gå bra. Syklingen tror jeg blir greiest. – Du har syklet en del? – Ja, jeg var med på Trollstigrittet i fjor, så jeg har i hvert fall vært opp der før. – Hvordan er treningsstrategien fram mot 1. august? – Det blir mye fjellturer og sykling, og så skal jeg prøve å ta en svømmetur. Foto: Anders A. Hagen
Kåre Gunnar Bakke (48): – Hvorfor meldte du deg på? – Jeg var med i fjor, så jeg meldte meg på for moro skyld. – Hvordan gikk det i fjor? – Jeg kom på 5. plass. Svømmingen var verst, og jeg var langt bak da jeg tok fatt på syklingen. Heldigvis greide jeg å ta inn en del på syklingen og løpingen. Vi var så heldige med været i fjor, så det var virkelig en kjempeopplevelse. – Hva er målsettingen i år? – Det er å være omtrent like god tidsmessig som i fjor. I år kommer det mange veldig gode deltakere, så jeg har nok ikke sjanse på femteplassen. – Har du noe erfaring med triatlon? – Jeg var med på Midsund Triathlon en gang. Der var det bare 200 meter svømming, men syklingen og løpingen var ganske hard. – Hvordan er treningsstrategien fram mot 1. august? – Jeg er kun en mosjonist, så det blir ikke noe bevisst strategi fra min side. Jeg holder hjulene i gang og trener jevnt to-tre ganger i uka.
Runar Brøste (31): – Hvorfor meldte du deg på? – Det var gjennom en god kamerat fra Oslo. Han fikk greie på Trollveggen Triathlon, og bestemte at dette var noe vi skulle gjøre. Jeg ble med andre ord presset til å være med. – Hva er målsettingen? – Det er å ikke drukne på svømmingen. Jeg har ikke trent noe særlig på svømming, så 1200 meter i sjø kan bli vel hardt. – Har du noe erfaring med triatlon? – Nei, men jeg har syklet en del landevegsritt og terrengsykkelritt, for det meste i Bergensområdet hvor jeg bor. Jeg tror derfor syklingen blir det minste problemet for min del. – Hva er treningsstrategien fram mot 1. august? – Nå har jeg en måned på å lære meg å svømme, så det kommer til å bli hovedfokuset.