Røberg viser til en oversikt som viser hva spotprisen i markedet har vært siden 1. november og ut året i fjor.

Med unntak av noen dager i romjula har spotprisen vært høgere enn det kraftselskapets kunder har betalt. Da snakker vi om dem som betaler standard variabel kraftpris. Rundt 1. desember spratt spotprisen opp i nesten 120 øre, mens Rauma Energi fortsatt tok 44,24 øre pr. kWh.

– Vi har en ukes frist på oss til å justere prisen. Vi varslet prisendring i slutten av november og 4. desember gikk prisen fra oss opp til 56,24 øre, foklarer Røberg.

Julehelga i pluss

På dette tidspunktet gikk spotprisen ned, men ikke lenger enn til drøyt 65 øre. Rauma Energi tapte altså fortsatt penger. Dessuten spratt spotprisen kraftig i været bare et par dager seinere.

Rauma Energi varslet og justerte prisen på nytt, denne gangen til 62,64 øre. Nesten umiddelbart etterpå gikk spotprisen rett til himmels og toppet seg på over 145 øre, den 14. desember. Kraftselskapet forsøkte å følge etter og justerte til 74,64 øre 16. desember, og til slutt 86,64 øre fra og med lille julaften. Alle de nevnte prisene er netto, uten mva.

Fra og med julaften og til og med andre juledag tjente Rauma Energi penger, da spotprisen lå noen øre under det selskapet forlangte av kundene sine.

– Gambling

– Vi prøvde å forutse prisutviklinga, men historien viser at vi bommet ganske kraftig. På det meste var prisforskjellen 80 øre pr, kwh i vår disfavør. Vi har tapt millionbeløp i perioden vi her snakker om, hevder Røberg.

– Det vil si?

– Vi har ikke finregnet på det enda.

– Dere selger ikke bare standard variabel kraftpris?

– Nei, noen få kunder har spotpris, og de følger med både prisoppgang og nedgang fullt ut. Så har vi en del kunder på fastpris. De har tjent på dette i perioden.

– Hva tilbyr dere fastprisavtale på nå?

– Pr. nå ligger den på 57,3 øre til kunden.

– Og da binder man seg et år?

– Ja.

– Men kraftprisen kommer langt under dette fra mars-april og utover?

– Kanskje og kanskje ikke. Det er gambling for både oss og kunden å forutse prisutviklinga på spotmarkedet. Av og til tjener vi på det, av og til kunden. Status må gjøres opp om et år.

– Prøver dere å ta igjen de tapte millionene nå framover?

– Vi kan kanskje ta inn litt. Men fram mot jul var det også svært kaldt og dermed var forbruket svært høgt. Derfor tapte vi ekstra mye. Nå er forbruket mindre og en prisdifferanse får ikke så stort utslag.

– En markedssjef med god samvittighet?

– Ja, vi har i alle fall ikke flådd kundene. Siden nyttår har vi dessuten satt prisen ned igjen fire ganger. Vi forsøker også hele tiden å være blant de beste på fastpris, og ligger som nummer fem akkurat nå.

– Ber mange om å få delt opp strømregninga nå om dagen?

– Ja, vi har en del forespørsler. Vi forsøker å imøtegå dette så langt det lar seg gjøre. Vi får inn en del penger seinere enn vi skulle, men alternativet er verre, både for oss og kunden.

– En komfortabel situasjon?

– Det er selvfølgelig beklagelig at regninga blir så høg for enkelte at den må splittes opp, sier Røberg.