- Sjokkert over trakassering

- Dette visste vi ikke om, sier en av foreldrene bak brevet om uroen i Måndalen.

Inger Helen Rødal er en av foreldrene som står bak brevet som ble sendt til rådmannen, om en svært vanskleig og betent situasjon i Måndalen, knyttet til barnevernssaker og til barnehagen i bygda.  Foto: Privat

Nyheter

Inger Helen Rødal er en av foreldrene som står bak brevet som ble sendt til rådmannen, og som beskrev en svært vanskelig situasjon, i forbindelse med barnevernssaker i bygda.

Dette er saka

Måndalen. 35 foreldre skrev brev til rådmannen i november.


Brevet ble – da Åndalsnes Avis omtalte det – svært tøff kost for de ansatte i barnehagen, noe Rødal forstår veldig godt.

- Jeg vil gi de ansatte honnør for at de har holdt ut og holdt barnehagen åpen for oss. Vi er nødt å ha en barnehage i bygda.


- Du angrer på at brevet ble sendt?

- Nei. Det var dessverre på sin plass. Misnøyen som kom fram i brevet er ikke noe som har oppstått bare de siste månedene. Vi har forsøkt, uten særlig hell, å få informsjon, og å få til samarbeid via de «rette» kanalene i lang tid. Men i fjor høst toppet det seg og ble såpass prekært at vi hadde fått nok. Og vi følte vi ikke hadde tid til å gå igjennom alle de formelle kanalene. Noe måtte skje fort, og derfor gikk vi rett til topps med brevet.


- Hvorfor var det så prekært?

- Fordi mangel på informasjon førte til mye folkesnakk og en svært opphausset stemning.

Dårlig klima rundt barnehagen

Kommune, barnehage og barnevernet har lav tillit hos 35 foreldre i Måndalen.


 Det var foreldre som rett og slett ble redde for å sende ungene isne i barnehagen hvis de hadde en skramme, og trodde barnevernet kunne komme og ta dem nærmest når som helst.


- Og nå er det annerledes?

- Ja. Barnevernet var på møte med foreldrene mandag 13. januar, og dette var et ganske bra møte. Jeg tror mange nå er roligere. Vi fikk svar på hva det er barnehagen skriver i rapportene sine, og generell informasjon om hva omsorgssvikt er for noe.

- Jeg tror det er mange som ikke er klar over hvordan de forskjellige etatene fungerer. Slik sett burde dette møtet kanskje bli holdt for hele bygda.


- Fordi?

- Trakassering, som rådmannen påsto, sjokkerte meg.

– Barnehageansatte blir trakassert

- Jeg frykter en ny bølge med sjukemeldinger i Måndalen, sier rådmann Oddbjørn Vassli.


Det burde politianmeldes. Jeg aner ikke hvem som står bak, men det må slutte. Det gjelder ikke minst også hetsen som har foregått på sosiale medier. Folk skriver om ting de ikke aner noe om.

- Selvfølgelig er det helt grusomt for dem som blir fratatt ungene sine, det forstår alle.

- Men de ansatte  i barnehagen kan ikke forsvare seg. De har taushetsplikt.

- Barnevernssakene må få gå sin gang. Hva som ligger i disse sakene vet ikke vi som er utenforstående noe om, og vi skal ikke vite det heller.


- Er alt i orden med barnehagen nå da?

- Nå har vi fått informasjon og tiltak er satt i verk. Vi får bemanningsplaner, og ukeplaner og innblikk i hva som foregår.


- Det burde vel være en selvfølge?

- Ja, men det viktige nå er at vi får det. At dialogen er i gang. Nå ønsker jeg også at skriveriene i media tar slutt, så ikke situasjonen fortsatt blir hausset opp.

Rødal presiserer at hun forstår at barnehagen har meldeplikt, og at dette må respekteres. Samtidig vet hun at rådmannens uttalelse om at han var stolt over at de ansatte hadde gjort denne plikten var tung å svelge for mange i bygda.

- Saken der den at vi foreldre også har plikt til å si fra, når noe ikke er bra. Og det er nettopp det vi har gjort, med brevet vi sendte i fjor høst. Brevet var ikke ment for media, men det var nødvendig å skrive det.


«Ikke alle foreldre stiller seg bak brevet»

Foreldrerådet vil bidra til å normalisere situasjonen.


- Når det gjelder splittelse eller ikke, så mener jeg fortsatt at flere var og er enige i innholdet, men er man ansatt i kommunen, eller venner eller familie med ansatte så ønsker man gjerne ikke å skrive under. Det var heller ikke alle vi fikk tak i til å lese igjennom brevet før det ble sendt.

- Alt i alt har vel denne saken vært et rop om hjelp fra mange hold, avslutter Rødal.