Arbeidet godt igang

Et snøskred fra fjellsida under Finnan og ned på Alnesvatnet, hemmer ryddearbeidet på Fv-63, Trollstigen. Men arbeidet er likevel godt igang.
Nyheter

Terje Hovde i Veidekke Industri – vedlikeholdsansvarlig i området – sier de var tidlig ferdig med ryddingen av selve Trollstigen. Svingene opp til Trollstigrøra ble gjennombrøytet forholdsvis raskt.

Det gjør at arbeidet med utvidelse av svinger i Trollstigen er kommet i gang. Fjell er sprengt bort i øverkant av Fivasvingen. Nå tar anleggsarbeiderne bort de utsprengte steinmassene. I tillegg utjevner de forskjellen på øvre og nedre del av vegbanen i svingen. På den måten kan også lengre busser kjøre Trollstigen uten å sette seg fast.

Per Brandli i Statens vegvesen sier at de må sprenge forholdsvis små salver om gangen – på den måten fare fint fram med reiselivsikonet.

– Håpet er at vi skal gjøre oss ferdig med grovsprengingen fram til at vi åpner Trollstigen rundt pinsetider. Etter at vi går over til nattarbeid, håper vi at det stort sett er finpussing som skal gjenstå, sier Brandli.Ekstra utfordring

Snøfallet ved påsketider har gitt snørydderne av Fv-63 en ekstra utfordring. Blant annet er det løsnet et større snøskred i fjellsida under Finnan.

– Skredet er rundt 500 meter bredt. Det gjør at vi over vegbanen der skredet er gått, må bruke gravemaskin i tillegg til snøfres, forklarer Terje Hovde i Veidekke Industri.

På toppen av turistvegen er snødybden rundt 3 meter.Lite tinehjelp

– Vi får uansett liten hjelp fra naturens side. Snøsmeltinga har til nå vært tilnærmet lik null. Om morgenene er det snø med skare som bærer til langt utpå dagen. Sist onsdag var det sludd i bygene, forklarer Hovde.

De hadde håp om å nå høgeste punkt på vegen mellom Trollstigen og Valldalen før helga. Nå må de kanskje legge bort delmålet.

Men uansett; snørydderne har god tid på seg til stipulert åpning av Trollstigen – en åpning som også i år er antydet å komme rundt 25. mai.

For i år er det ikke bare snø på vegen å ta hensyn til. Vegeierne ønsker å gjøre unna mest mulig av arbeidet med å utvide og klargjøre svingene til åpninga av Nasjonal Turistveg, lørdag 16. juli.