Bokdebutant fra Torvik

Antatt. Angela Hagen fra Torvik har skrevet sin aller første bok - novellesamlingen «Mørk bil bak». Tre forlag var interessert, og nå er hun også bedt på Aschehougs hagefest med de store.
Nyheter

– Er det så enkelt å bli forfatter, Angela Hagen?

– Vel, det er nesten umulig å bli antatt første gangen. Men jeg har jobbet med skriving i mange år, og skrev det beste jeg følte jeg kunne, i denne novellesamlingen. Men jeg var selvsagt spent på hvor bra det egentlig var, forteller hun.

Og bra må det ha vært, for hele tre forlag var interessert i å utgi boka. Angela var så privilegert at hun selv kunne velge forlag, og siden tonen var best med Oktober Forlag, ble det dem. Boka kommer ut i månedsskiftet september /oktober.Dramatiker

Angela er ikke helt ny når det gjelder skriving. I 2006, vant hun andre premie og et stipend på 75.000,- kroner, i en konkurranse utlyst av Det Norske Teatret og Suldal kommune. Som en markering av 100 års dagen til barnebokforfatter Rasmus Lølands død, ble det opprettet et stipend som skulle fremme norsk barnelitteratur. Der bidro Angela med dramaet «Hundedagane», og juryen begrunner sin avgjørelsen med at Angela har et sikkert grep om dialogen og skaper «en spennende, men krevende episk konstruksjon».På dialekt

Hennes debutbok, «Mørk bil bak», er skrevet på dialektbasert nynorsk og handler om livets små hendelser som for enkelte kan utløse livskriser.

– Noveller må ha et lite mikrokosmos. Jeg for min del liker å skrive om de små dagligdagse ting som betyr mye for et menneske. Hendelser som utløser et ras av krefter; sjalusi, uforløst kjærlighet eller frykten for å mislykkes. En novelle er på et vis små kriser, mener Angela.

Novelleskrivingen startet med at hennes bestevenninne gjennom mange år, ble kreftsyk.

– Under hennes sykdomsperiode som jeg fulgte opp ganske tett, ble det mye sterke følelser som det ble snakket lite om. Jeg begynte da å tenke på hvordan jeg skulle få fortalt dette. Det ble det en novelle ut av. Men en novelle gjør ikke en bok. Derfor skrev jeg flere noveller, totalt ni til sammen, forteller Angela.Gammel drøm

Angela har ikke skrevet hele sitt liv, men har hatt drømmen der; langt bak i hodet.

– Jeg likte godt å skrive stil på skolen, og dagbok har jeg skrevet i alle år. Da jeg traff min samboer, Bjørnar Teigen, som er skuespiller, regissør og dramatiker, fikk jeg veldig lyst til å skrive et teaterstykke. Det tok meg tre år, og nå har stykket, «Hundedagane», blitt antatt av Teatret Vårt ved Barneteateret Vårt i Ålesund, forteller hun.

Dette arbeidet mener hun selv, bidro sterkt til at hun i dag har blitt antatt som bokdebutant.

– Noveller har sterke likhetstrekk med dramatikk, og det kan jeg litt om etter de tre åra. Jeg var så heldig å få jobbe med en regissør og tre skuespillere gjennom en slags organisasjon som heter «Generator». Det lærte jeg enormt mye av, forteller Angela, som er utdannet i mediefag i Volda.