Vårflom i Vermefossen

Ett spørsmål. "Hvorfor er Vermefossen så stor om dagen? Hvorfor lagres ikke alt overskytende vann i Rauma Energis magasin Vermevatnet og Langvatnet"?
Nyheter

Dette er spørsmålet vi har fått fra mer enn en av våre lesere. Fortsatt er det noen som teller kilowattimer når de ser vann tar av gjennom fosser og stryk.

Ved Rauma Energi AS får vi forklart årsaken til det.

– Vi har snøsmelting i fjellet, forklarer administrerende direktør Alf Vee Midtun.

– Og det som slippes gjennom og gjør Vermefossen så stor som den er, er smeltevann på strekninga fra Langvatnet til inntaksdammen for Verma kraftstasjon. Det har ingen ting med magasinfyllingene i Vermevatnet og Langvatnet å gjøre. Her er slusene stengt og magasinene fylles i takt med tilsiget fra omliggende fjellområder, legger han til.

Han forklarer videre at det er større deler av vannet som i dag renner gjennom Vermefossen de skal benytte seg av når ny konsesjon blir vedtatt.

Vi har ikke andre enn litt eldre bilder fra en Vermefoss i brus. Dette, fra 2008, viser "kraftsosialisten" Kåre Brøste og venstrepolitikeren Arne Steffen Lillehagen side om side under en promotiontur som NSB arrangerte dette året.

Under dem bruser Vermefossen. Uten å fornærme noen har vi helt sikkert hold for å si at Brøste nok kunne ha tenkt seg mer produksjon fra en brusende foss – Lillehagen ikke vesentlig mer enn som det er.