– Kan være siste året

Laber interesse. – Det kan fort være siste gang at Romsdalsmarsjen ble arrangert, sier Ove Rønning i Rauma Røde Kors Hjelpekorps.
Nyheter

Han får støtte av lederen i Rauma Røde Kors, Alf Roger Antonsen, etter ei ny helg med mildest talt laber interesse for den tradisjonsrike turmarsjen.

– Vi legger ned Isfjordsmarsjen og Vengedalsmarsjen hvis Romsdalsmarsjen slutter, sier Inge P. Grøvdal i Isfjorden Marsjklubb bestemt til Åndalsnes Avis. I begynnelsen av august setter de to arrangørene seg ned for å avgjøre marsjhelga si framtid.

På lørdag var det 50 som gikk Romsdalsmarsjen, på søndag 70. Isfjordsmarsjen fredag ble gått av 34, mens 30 gikk Vengedalsmarsjen på lørdag. Med andre ord 184 som gikk fire turmarsjer. Det laveste deltakerantallet noensinne. I fjor gikk 223 de fire marsjene, omtrent som i 2008.Fortsatt nedgang

– 90 prosent av de som deltok i Romsdalsmarsjen lørdag og søndag er tilreisende. Jeg vil tro at det samme var tilfelle for Isfjordsmarsjen og Vengedalsmarsjen. Det er forholdsvis mye arbeid å arrangere. Så den kan fort være siste gangen at vi arrangerer i år, ja. Men vi skal først ha et møte med Isfjorden Marsjklubb så får vi se hva konklusjonen blir. Det er altfor mange turmarsjer i Norge i dag. Rundt 700 arrangement i løpet av fire-fem måneder blir for mange. Blant annet denne helga er det en stor marsj på Frosta som gjør at vi ikke får besøk fra Trøndelag, forklarer Ove Rønning og legger at han tror det var mellom 20 og 30 marsjer rundt omkring i Norge bare sist helg.

– Vi går vel omtrent i minus hvert eneste år. Fortsatt bruker vi av overskuddet på 80-tallet og slik kan det ikke fortsette. Romsdalsmarsjen var oppe i 2500 deltakere på sitt meste, da HV-ungdommen var aktive, sier Alf Roger Antonsen da Åndalsnes Avis besøkte befalsmessa på Setnesmoen lørdag etter at påmeldingsfristen var gått ut.–Mange andre turer

Åndalsnes Avis besøkte fredag kveld arrangørene for Isfjordsmarsjen. På kafeen i Hen sentrum hvor de hadde fått tilhold gratis. Også her var det ikke akkurat kø av ivrige turmarsjere. Også her var nesten alle tilreisende deltakere.

– Det har omtrent blitt slutt på lokale deltakere. Og da må vi spørre oss om det har noen hensikt å arrangere Isfjordsmarsjen og Vengedalsmarsjen lenger. Vi får høre hva hjelpekorpset sier om Romsdalsmarsjen før vi avgjør noe. Men fortsetter de så gjør vi også det. Det er imidlertid ikke aktuelt at vi fortsetter hvis Romsdalsmarsjen avvikler, mener Gunder Ølstadløkken i Isfjorden Marsjklubb.

Isfjordsmarsjen ble etablert i 1989 og ble dermed arrangert for 22. gang sist fredag kveld. Vengedalsmarsjen ble startet opp i 1992 og følgelig avviklet for 18. gang sist lørdag. Romsdalsmarsjen som rundet 30 år i fjor, er blant de mest tradisjonsrike turmarsjene i Norge. Som nå kan være arrangert for siste gang.

– Det blir arrangert så mange andre turer i løpet av året. Nå er det turmålskonkurransen som er i vinden, i alle fall ikke turmarsjene vi arrangerer. Vi kan godt si at været som er her i kveld er det verste vi har hatt siden oppstarten for 22 år siden med både vind og store nedbørsmengder. Men været får ikke all skylda for fortsatt nedgang i antall besøkende, mener Inge P. Grøvdal i marsjklubben.

– Det vil være synd at marsjene her inne i Isfjorden legges ned, sa ei mildest talt klissvåt Audrid Grødal da hun kom for å få stemplet sitt kort eter å ha gått den lengste turen på 10 kilometer. Audrid har gått både Isfjordsmarsjen og Vengedalsmarsjen samtlige ganger siden starten.

Grøvdal og Ølstadløkken legger til at det er mye arbeid for at så få skal være med. Og de sitter heller ikke igjen med inntekter etter marsjene med så få deltakere.

Dermed kan det være slutt for den store og tradisjonsrike marsjhelga i Rauma.

Sjøl om den endelige avgjørelsen ennå ikke tas før i august.