Valgforsker Frank Aarebrot:

- Et velgerbedrag!

Valgforsker Frank Aarebrot mener Marit Nauste fører velgerne bak lyset hvis hun gjør alvor av å støtte Lars Olav Hustad som ordfører.

Valgforsker Frank Aarebrot.  Foto: Thor Brødreskift

Nyheter

Aarebrot anbefaler Nauste å være fraværende under konstitueringen den 13. oktober, slik at en vararepresentant fra Ap kan tre inn i hennes plass og sørge for at Ap, SV og Sp får ordføreren.

- Hvis hun ikke gjør det, så er det opp til Høyre i Rauma å være anstendig, sier Aarebrot, og fortsetter med klar adresse til Lars Olav Hustad: - Det kan da ikke være av interesse for en Høyre-mann å bli ordfører på et velgerbedrag!

- Uanstendig etter valget

Når vi forteller ham at rødgrønn side vant valget med knappest mulig flertall – 14-13 – og at en representant valgt inn for Ap halvannet døgn etterpå sier at hun vil støtte Høyre i ordførerspørsmålet, sier han følgende:


Ap-splittelse kan ødelegge for Magnhild

Det var én grunn til at Magnhild Vik (Sp) ikke torte å slippe jubelen løs på valgkvelden: Splittelsen i Ap kan sørge for at ordførersjansene spoleres.

- Jeg synes det er helt uanstendig etter valget – og fullstendig mangel på respekt for demokratiet. Velgerne har stemt på henne som Ap-representant. Hvis ikke hun vil vise en slik respekt, er det opp til Høyre å sørge for anstendighet – nemlig ved at en av Høyres representanter stemmer på Aps kandidat. Ellers mister folk respekt for valget, sier Aarebrot.

Han understreker at det er legalt å bytte side – og å bryte med eget parti.

- Uakseptabel timing

- Hun har en fri vilje til ikke å være en Ap-politiker. Men hvis du finner ut at du ikke vil støtte partiet, da skal du være uavhengig. Og hvis du gjør det en dag eller to etter valget, er det et velgerbedrag. Det er så påfallende raskt, at en kan mistenke henne for å ha planlagt dette, sier Aarebrot, og fortsetter:


Nauste: - Jeg kunne ikke være med på dette

Det var et leserinnlegg 5. september i år, signert Per Vidar Kjølmoen, som fikk begeret til å renne over for Marit Nauste. Da bestemte hun seg: Hun måtte ut av partiet.

- Det må være lov å følge sin samvittighet, men man må ha respekt for velgerne. Arbeiderpartiet i Rauma må i det minste få tid til å gjøre noe galt før hun trekker seg. Hun må jo ha vært enig med partiet i forbindelse med nominasjonen? Nei, dette er direkte uappetittlig. Timingen er helt uakseptabel, sier han.

Han gjør oppmerksom på at kommunestyrevalget ikke er et rent personvalg.

- Det er en blanding av person- og partivalg, sier Aarebrot.

Frykter konsekvensene

- Dette gir grunnlag for manglende tillit til det politiske system. Vi kan risikere en forferdelig valgdeltakelse ved kommende valg, sier Aarebrot.


Klager Rauma-valget inn for departementet

Ann Helen Bruaset har klaget valget i Rauma inn for departementet. – Jeg er ikke enig med gjennomføringa av valget og hvordan det endte, sier hun.

- Det er allerede sendt inn en klage på valget i Rauma. Tror du at klageren når fram?

­- Hvis hun er lovformelig valgt, så kan man ikke klage. Man kan ikke klage på at noen ikke viser politisk folkeskikk. Det når man ikke fram med, sier valgforskeren.

Vi har torsdag kveld vært i kontakt med Marit Nauste. Vi har stilt henne følgende tre spørsmål, som hun alle besvarer med 'ingen kommentar':

  • Aarebrot kaller det et velgerbedrag, uanstendig av deg og uappetittelig av deg - hva er din kommentar til det?
  • Aarebrot sier at du kan velge å stå over konstitueringa og sette inn en vara – vil du det?
  • Føler du at du har et ansvar overfor velgerne?