Evakuerer dyrene

Presis klokka fem lørdag ettermiddag kom Nortura og fraktet sauene til Jørgen Sogge til Måndalen.
Nyheter

Det var stort presseoppbud da to dyretransportbiler ankom Lyngheim nedenfor fjellpartiet Mannen lørdag ettermiddag. Sauebonden Jørgen Sogge ville gjerne få flyttet dyrene sine før det varslede regnværet på søndag. Etter råd fra mattilsynet skal sauene til Jørgen Sogge flyttes til et fjøs i Måndalen.

– Bevegelsene rundt Mannen er det samme som tidligere, 7 millimeter i døgnet, og så lenge ikke det er nedbør, er ikke situasjonen endret. Men vi ser det som viktig å få dyrene fraktet til et trygt sted der de kan være i ro, sier ordfører Lars Olav Hustad som bivåner det hele.

Den planlagte midlertidige flyttingen til Horgheim, rett over vegen, er skrinlagt.

– Vi ser nå at det er bedre med en mer permanent løsning, opplyste kommunikasjonsrådgiver Arnt Olav Herjehagen tidligere på dagen.

– Så dette blir langvarig?

– Det vet vi jo ikke enda, men det er greit å få dyrene ut nå før det drar seg til. Nå er dyrene hans i sikkerhet,  sier Herjehagen

På andre siden av vegen, driver Endre Olav Gjerde og laster rundballer på en stor lastebil. Han skal sørge for at sauene får fôr i Måndalen.

- Jeg skal kjøre fôret  til garden der de skal være, opplyser han fra lasteplanet og forteller at siviforsvaret har gjort i stand et fjøs.

- Det er på gården til Karine Kristiansen og Maruis Stokke Sæther. Richard Bø drev med sau der før og nå har vel 11 mann fra sivilforsvaret ryddet og ordnet slik at fjøster er klart, sier han.

Det er vel 200 sauer som nå flyttes.