– Skuldrene er mer senket i år, bekrefter aksjonsleder Roar Sandodden i Veterinærinstituttet.

Onsdag morgen klokka 07.30 ble rotenon på nytt sluppet ut i Rauma elv, ved slettafossen.

Oppskrifta og opplegget som følges er nesten en kopi fra i fjor, men bare nesten.

Aksjonen er like omfattende, men noen justeringer er gjort på bakgrunn av fjorårets erfaringer.

Blant annet er supplering av rotenon ved Hersel redusert med tre timer, fordi erfaring og prøvetaking i 2013 viste at det var unødvendig med mer.

– Vi skal blande inn nok, men det er ingen vits i å blande inn mer enn nok, sier biolog Asle Moen, som også er en del av aksjonsledelsen.

En annen forskjell fra i fjor er at det nå er fire i stede for to lag med raftinglåter som sprøyter elvebredden. Noen av lagene er forsterket, og noen arbeidsoppgaver er fordelt annerledes.

– Det ble veldig travelt den første dagen for noen av lagene, forklarer Sandodden.

Frykter årsgammel yngel

Det han frykter mest er å finne død lakseyngel som er mer enn ett år gammel. Det vil i så fall si at den overlevde fjorårets behandling. Etter noen timer med behandling var første inntrykk at det omtrent ikke er fisk i elva.

– Det er ikke totalt krise – det har skjedd før og har gått bra – men det er selvsagt noe vi ikke ønsker. Samtidig viser det hvorfor det er viktig å behandle to ganger. To behandlinger er nok det viktigste metodiske grepet som er gjort siden en del mislykkete behandlinger på 80 og 90-tallet, sier aksjonslederen.

De to første dagene har aksjonsledelsen base på Marstein, mens alt flyttes ned til Setnesmoa, der folket også overnatter, den siste dagen.

Fredag skal nemlig Rauma elv være behandlet for andre og – forhåpentligvis – siste gang.

Neste år, og året etter, blir Sandodden og co. å finne i Skibotn, der vassdraget skal behandles to ganger.

– Målet er å gjøre Norge fri for lakseparasitten, og det inkluderer behandling av Drammensvassdraget.

– Som enkelte hevder er umulig?

– Det er 15 år siden sist noen hevdet at dette er umulig. Vi ser slett ikke på det som umulig. Det er departementet som bestemmer, men jeg tenker det ville være merkelig om Drammen skulle stå igjen som et smitta område, når resten av landet er friskmeldt, sier Sandodden.

Lørdag og søndag behandles Isa og Glutra / Henselva i Isfjorden, mandag står Innfjorden for tur, mens Måna blir behandlet tirsdag. Deretter starter noen spennende år med prøvetaking og etter hvert innsetting av ny fisk.