Kulturminister Raja på filminnspilling i Rauma – møter trolig Tom Cruise

– Det blir spennende å se hvordan en slik stor filminnspilling fungerer, sier kulturminister Abid Q. Raja. Han er i Romsdal for å være med på filminnspilling i Rauma – og skal også besøke Molde.

På plass på Åndalsnes:Kulturminister Abid Raja utenfor Grand Hotell på Åndalsnes.   Foto: Ragnhild Bakke

Nyheter

(Rbnett.no): Statsråden ankom Åndalsnes stasjon mandag kveld med tog.

Ifølge kulturministerens kalender har besøket i Romsdal to formål: Raja skal besøke filminnspillingen av Mission Impossible med Tom Cruise på Åndalsnes. Deretter skal han besøke Romsdalsmuseet i Molde.

– Spennende å se

Romsdals Budstikke reporter Ragnhild Bakke traff på kulturministeren utenfor Grand Hotell Bellevue i 10-tida i dag.

Utenfor Grand Hotell:Kulturministeren har overnattet på Grand Hotell Bellevue, og er nå på vei opp Romsdalen for å se nærmere på filminnspillingen. Her blir han intervjuet av TV2.   Foto: Ragnhild Bakke

– Det blir spennende å se hvordan en slik stor filminnspilling fungerer, sier Raja, før han og følget kjører i bil oppover Romsdalen til Marstein.

Etter det Romsdals Budstikke erfarer, er det meningen at statsråden skal møte filmstjernen Tom Cruise i løpet av de nærmeste timene. Når møtet blir, avhenger av været. Trolig skal det foregå inne i selve toget.

For øyeblikket står toget som skal likne Orientekspressen på Marstein, og trolig er det der det blir action i dag.

Raja snakket med Cruise på telefon

Kulturministeren har tidligere engasjert seg sterkt i filminnspillingen. I slutten av juli snakket han selv med Tom Cruise på telefon, etter at filmstjernen skal ha forsøkt å få tak i statsminister Erna Solberg. Temaet var filminnspilling på Vestlandet nå i høst. Kulturministeren filmet deler av samtalen med skuespilleren på høyttaler, ifølge VG.

«Mission Impossible 7» har fått tildelt nær 50 millioner kroner fra Norsk Filminstitutt, og produksjonen ble gitt unntak fra innreiserestriksjonene. De omfattende smitteverntiltakene skal koste produksjonen 6 millioner kroner.

Vil ha norske scener plassert i Norge

Kulturministeren og Cruise har det til felles at de begge har hengt ned fra Preikestolen, Cruise i Mission Impossible Fallout, kulturministeren i 71 grader nord. Som kjent ble scener fra Mission Impossible-scener spilt inn på Preikestolen i Rogaland i 2017. Men i filmen ble Preikestolen lagt til India, noe Raja tar opp med Cruise i samtalen.

– Jeg er opptatt av at når det filmes i Norge, så skal scenene legges til Norge i filmen også. Cruise sa senere under samtalen vår at selv om filmdestinasjoner ofte plasseres geografisk feil, så vet fansen hvor scenen faktisk er spilt inn. Alle som googler vil oppdage at Preikestolen faktisk ligger i Norge. Men Tom Cruise lovte å notere dette ønsket fra kulturministeren om at Norge skal krediteres for lokasjonen, sier Raja i VG-intervjuet.

Skal videre til Molde

Etter besøket i Rauma, skal statsråden videre til Molde i ettermiddag. Der skal han besøke Romsdalsmuseet.

– Statsråden har bedt om å få en omvisning her. Og det skal han selvsagt få, sier formidlingsleder Hilde Stenmark Kvennes, som også vil benytte anledningen til å snakke med kulturministeren om museets utfordrende koronasituasjon.

Artikkelen ble først publisert i Romsdals Budstikke.