– Vi skulle tatt med mer, for dette gikk virkelig over all forventning

Som vanlig var det stor interesse for marked i Isfjorden. Særlig ved blomsterboden til Mari Klauseth Hagen og Liv Kari Lyster var det stor trafikk.

Mari Klauseth Hagen og Liv Kari Lyster har planer om å gjøre mer sammen med blomster fra egne blomsteråker.   Foto: Ragnhild Bakke

Nyheter

Allerede en time ut i markedet var mange av blomstene Mari Klauseth Hagen og Liv Kari Lyster hadde tatt med seg fra blomsteråkrene sine i Torvika solgt. Med seg på laget hadde de også Hilde Wenge, opprinnelig fra Åndalsnes, som har drevet blomsterbutikk i ei årrekke.

Hilde Wenge, opprinnelig fra Rauma, har drevet blomsterbutikk i ei årrekke. Hun hjalp med med å sette sammen buketter.  Foto: Ragnhild Bakke

– Vi skulle tatt med mer, for dette gikk virkelig over all forventning, sier Hagen.

De tre satte fortløpende sammen buketter.

– Mari og jeg har lenge hatt planer om å produsere eller skape noe med blomster sammen. Vi har sådd og plantet mange planter i blomsteråkre for å kunne bruke dem til snitt. Nå er vi i tenkeboksen nå for hva vi gjør videre med dette, men det er veldig oppløftende at salget går så bra, sier Lyster.

Jevn strøm

Markedet var arrangert av Lillian Hansen i Romsdal Event, som var leid inn av Raumarock med støtte fra Sparebank 1 SMN.

Lillian Hansen i Romsdal Event var godt fornøyd med markedsdagen. Været ble også langt bedre enn man hadde frykta.   Foto: Ragnhild Bakke

– Det skulle i utgangspunktet være et lokalmatmarked, men det viste seg at det var veldig få matprodusenter som ville eller kunne, sier Hansen. Hun utvida til å være mer enn mat.

– Jeg har inntrykk av at både selgere og besøkende er veldig fornøyde med dagen, sier Hansen, som melder om en jevn strøm av folk som kom og handla.

Noen trakk litt på smilebåndet da de så hva som ble solgt her.   Foto: Ragnhild Bakke

Men det ble aldri mer enn 200 personer samtidig og aldri noe problem i forhold til smittervernregler, legger hun til.

Hansen arrangerer jevnlig markeder i Isfjorden og pleier ha mye besøk på disse.

– Alt kommer jo an på situasjonen rundt Covid 19, men det blir forhåpentligvis også julemarked den 21. november, sier hun.

– Stor betydning å velge lokalt

Rett ved inngangen står Stall Travbana og selger sveler, saft og kaffe.

Malin Eide Rosenfors og Ida Beate Borglin Jevanord fra Stall Travbana kunne rapportere om godt salg av kaffe og sveler. Legg merke til det passende bordet.   Foto: Ragnhild Bakke

– Det er mange folk som kommer og kjøper, sier Malin Eide Rosenfors og Ida Beate Borglin Jevanord fornøyd.

Malin Eide Rosenfors og Ida Beate Borglin Jevanord fra Stall Travbana kunne rapportere om godt salg av kaffe og sveler. Legg merke til det passende bordet.   Foto: Ragnhild Bakke

Også Dana Drahos er på plass, med egendyrka grønnsaker, ringblomstsalve , urteblandinger av egendyrka urter og te av lokale ville vekster. Også her går varene unna da vi er forbi.

– Det var en perfekt dag. Jeg solgte nesten alt jeg hadde med, så jeg er veldig fornøyd, sier Drahos etter endt markedsdag.

Dana Drahos forklarer markedjgjester om produktene sine.   Foto: Ragnhild Bakke

Har du noen tanker om konseptet lokalt matmarked?

– Det å støtte lokale produsenter er av stor betydning, for globalt sett står matproduksjon for en større andel av klimagassutslippene enn hele transportsektoren. Mat må vi selvfølgelig ha, med det gjør en stor forskjell om du velger å kjøpe sesongens mat fra din lokale produsent som ikke trenger lang kjøling, oppbevaring og transport, sier Drahos, før hun fortsetter engasjert rundt dette temaet:

– I dagens ustabile og usikre verden er det viktig at det er flere småskalaprodusenter som kan forsyne sine lokalsamfunn med mat og andre produkter. Og sist men ikke minst er det viktig å støtte lokalt næringsliv, da hele lokalsamfunnet da får det bedre.

Dana Drahos har starta Danas Markedshage. Her er noen av varene som gikk unna på markedsdagen.  Foto: Ragnhild Bakke

Vera Simonsson fra Rødven var én av mange tilfredse besøkende:

– Dette var veldig gøy og inspirerende å se så mange lokalprodusenter. Jeg kjøpte både fine blomsterbuketter, ulltrøye, honning og krydder og ser allerede fram mot neste års marked, sier hun.

Vera Simonsson og Ida Siem var blant mange besøkende på markedsdagen.   Foto: Ragnhild Bakke

Stall Travbana hadde også med seg hester, noe som så klart var et populært innslag for barn.   Foto: Ragnhild Bakke