Omstridt Hurtigrute på plass på Tindekaia

«MS Fridtjof Nansen» ankom Åndalsnes lørdag.

På Tindekaia: Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Fridtjof Nansen ankom Åndalsnes lørdag ettermiddag. Hun blir liggende trolig ut helga, før hun byttes ut med MS Finnmarken.  Foto: Even Ørjasæter

Nyheter

Det virker som at innspillingen av Mission Impossible nå for fullt har flytta seg til Rauma. Lørdag ankom Hurtigrutens ekspedisjonsskip «MS Fridtjof Nansen», som fram til nå har blitt brukt som hotellskip for crewet til filminnspillingen på Hellesylt, Åndalsnes og ligger i skrivende stund til kai på Tindekaia, sammen med «MS Vesterålen» som også har blitt leid ut til filmprodusenten Truenorth Norway.

Omstridt

Bruken av «MS Fridtjof Nansen» som hotellskip i norske havner har skapt overskrifter blant nasjonale medier. Da skipet er registrert i NIS, Norsk Internasjonalt Skipsregister, seiler skipet under internasjonale regler, ikke norske, og kan dermed benytte seg av billig utenlandsk arbeidskraft. Mannskapet ombord kommer fra Filippinene, og det har kommet fram at disse får betalt så lite som 39 kroner timen.

Denne praksisen har blitt kraftig kritisert, også fra regjeringshold. Hurtigruten har senere gått ut og sagt at mannskapet ombord vil få utbetalt norsk lønn. Politiet i Møre og Romsdal har også stilt seg kritisk til bruken av skipet, og har sagt at mannskapet vil trenge arbeidsvisum for å kunne jobbe mens skipet er i bruk som hotell. De ville dermed risikere å bli utestengt fra Schengen-området i to år.

Flytta seg: MS Fram lå tidligere der MS Fridtjof Nansen ligger nå. Nå ligger hun ved Dokka på Øran, like ved Elementpartner.  Foto: Even Ørjasæter

Skipsbytte

Som et kompromiss har Hurtigruten derfor bestemt seg for å bytte ut «MS Fridtjof Nansen» med «MS Finnmarken». Dette skipet vil ha norsk mannskap og seile under norsk flagg.

– «MS Finnmarken» starter oppdraget i begynnelsen av neste uke, med norsk flagg og norsk mannskap. Sammen med «MS Vesterålen», som fortsatt er en del av avtalen, vil «MS Finnmarken» ligge ved kai på Åndalsnes resten av leieperioden. Begge skipene er registrert i Norsk ordinært skipsregister (NOR), sa Anne Marit Bjørnflaten, direktør for myndighetskontakt i Hurtigruten, til NTB rett før helga.