Ble varslet av barna at det brant i bilen

– Det tok bare kort tid fra vi så røykutvikling til bilen var totalt overtent, forteller Siv Lisbeth Krogset.

Bilbrann på hytta: Vennebesøket fikk en dramatisk vending for Siv Lisbeth og Knut Helge Krogset da de søndag opplevde at bilen ti, de som kom på besøk plutselig tok fyr og brant opp. Foto: Privat 

Nyheter

Hyttesøndagen på Lesjaverk ble ikke som den var tenkt for Siv Lisbeth og Knut Helge Krogset fra Veblungsnes. De fikk besøk av et vennepar og satte seg for en kaffe og en prat på motsatt side av der de besøkende akkurat hadde parkert bilen. I nærheten lekte også fire barn som bodde i nabohytta.

– Plutselig ropte ett av barna at hun trodde det var brann i bilen, forteller Siv Lisbeth og i første sekund vakte det vel bare litt humring blant de voksne. Men et raskt kikk rundt hjørnet fortalte ganske fort at det var ramme alvor. Det var heftig røykutvikling fra bilen og gode råd ble ganske raskt dyre.

– Takka være barna fikk vi satt i gang slokningsarbeidet. Knut Helge sprang for å hente et brannslokningsapparat vi akkurat hadde kjøpt og jeg ringte med en gang til 110. Jeg er i grunnen imponert over hvor raskt brannvesenet kom til. Det tok kanskje bare 15 minutt, forteller Siv Lisbeth. Det var aldri fare for at noen skulle bli skadd i brannen, men på ett tidspunkt begynte bilen å trille mot hytta.

– Trolig hadde det skjedd en kortslutning eller noe liknende. Bilen begynte å humpe framover. Den var parkert i første gir, forteller Siv Lisbeth og legger til at de fikk åpnet døra og satt bilen i fri før den var helt overtent. Det er ikke usannsynlig at det var det som forhindret at brannen spredte seg til hytta like ved. Også en hestehenger som fungerer som et midlertidig lager, var i faretruende nærhet til brannen.

– Vi hadde utrolig flaks med vindretninga. Det blåste veldig gunstig i forhold til spredningsfaren, forteller hytteeieren.

– Det var aldri fare for at folk skulle komme til skade?

– Nei, det var ikke det. Men vi ble sterkt advart fra AMK-sentralen om at vi måtte unngå å puste inn røyk fra denne brannen. Bilbrann skal visst nok føre til svært skadelig røyk, forteller Siv Lisbeth.

– Var det en skremmende opplevelse?

– Ja, det er utrolig hvor fort slike ting skjer og man blir ganske hjelpeløs. Vi ble bedt om å bruke vannslange til brannvesenet var på plass. Men vi har ikke innlagt vann på hytta og hadde bare som svar at det ville blir ganske omstendelig å bære vann i bøtter fra Lesjaskogsvatnet, sier Siv Lisbeth dagen etter brannen. Hun slår til slutt fast at brannvesenet ganske fort fikk det hele under kontroll, men at bilen ble totalt utbrent.