Ikonisk: Kylling bru er en av de mest ikoniske jernbanebruene i Norge, og på torsdag var filmfolk på tur for å inspisere brua. Gjennom uka har «Mission Impossible»-produksjonen vært flere steder langs Raumabanen. Vil vi kunne se Tom Cruise hive seg utfor Kylling bru?   Foto: even Ørjasæter

Dette vet vi om «Mission Impossible»

Forberedelsene til Hollywood-produksjonen er godt i gang.

I det siste har det vært høy aktivitet i forbindelse med innspillingen av den sjuende «Mission Impossible»-filmen med megastjerna Tom Cruise i spissen.

Dette er det vi vet så langt (blir oppdatert):

15. september:

Møttes: Kulturminister Abid Q. Raja og Tom Cruise på Marstein stasjon.  Foto: Abid Q. RajaKulturminister Abid Raja møtte Tom Cruise på Marstein stasjon. Her fortalte Cruise at han elsker Norge, og gjerne vil tilbake for å spille inn scener til neste film.


Raja og Cruise møttes på Marstein stasjon

– Det var veldig kult å møte Tom Cruise, sa en begeistret og tilsynelatende litt starstruck kulturminister Abid Q. Raja. I følge kulturministeren er det gode muligheter for at Cruise vil gjøre flere filminnspillinger i Norge.


Skipsbytte: «MS Finnmarken» har kommet inn som erstatning for «MS Fridtjof Nansen».  Foto: Even Ørjasæter

Tirsdag ble det gjort et skipsbytte på Tindekaia. «MS Fridtjof Nansen» forlot Åndalsnes og seilte til Ålesund, mens «MS Finnmarken» har kommet inn i stedet. Hun skal nå benyttes som hotellskip for crewet til filmproduksjonen.

13. september:

Hilste: Tom Cruise kom en tur til Verma søndag 13. september. Han vinket villig til folk som hadde møtt opp.  Foto: Even ØrjasæterDet ble antydninger til trafikkaos på E136 gjennom Verma når Tom Cruise kom på besøk. Han landa med helikopter på jordet like ved Kylling bru, før han, regissør Christopher McQuarrie og en kvinne som trolig er den svensk-britiske skuespilleren Rebecca Ferguson ble frakta til området filmproduksjonen bruker like ved brua.


Se video: Her er Tom Cruise på Verma

Det ble antydninger til trafikkaos på E136 på Verma da Tom Cruise kom på besøk søndag.


12. september:

Tom Cruise, Christopher McQuarrie, Innfjorden, Berill  Foto: Even ØrjasæterPå grunn av været flyttet filminnspillingen seg til Berill i Innfjorden. Her kunne man også se Tom Cruise sjøl.


Høg Cruiseaktivitet i Innfjorden lørdag

Det dårlige været gjorde at Mission Impossible-filmingen flytta seg til Berill.


Omstridt: Hurtigrutens ekspedisjonsskip «MS Fridtjof Nansen» ankom Åndalsnes lørdag 12. september.  Foto: Even Ørjasæter

Hurtigrutens ekspedisjonsskip «MS Fridtjof Nansen» ankommer Åndalsnes, noe som tyder på at produksjonen nå er ferdig på Hellesylt, og vil fortsette for fullt i Rauma. Bruken av dette skipet er omstridt, mye på grunn av mannskapet ombord, og hvor mye de får i lønn.


Omstridt Hurtigrute på plass på Tindekaia

«MS Fridtjof Nansen» ankom Åndalsnes lørdag.


11. september:

Linjeprodusent Per-Henry Borch i Truenorth Norway ber publikum utvise forsiktighet når de skal bivåne filminnspillingene i Romsdalen. – Vi ønsker ikke noen ulykke, sier Borch.

Orientekspressen var fredag ettermiddag på Marstein.  Foto: Evy Kavli

Ber skuelystne langs Raumabanen være forsiktige

Linjeprodusent Per-Henry Borch ber folk som vil følge filminnspillinga i Rauma være forsiktige, slik at de unngår ulykker.


10. september:

Politiet minner om at det er flyforbudssone fra Bjorli til Åndalsnes, og vil advare om dronebruk. – Regelbrudd kan medføre både bøter og fengselsstraff, avhengig av hendelsens alvorlighetsgrad, sier politioverbetjent Vebjørn Bale ved Rauma lensmannskontor.


Politiet advarer om dronebruk ved filminnspilling

Politiet følger opp meldinger om droneførere som de mener åpenbart bryter avstandsbestemmelser.


Ble slettet: Arnt Morten Olsen likte veldig dårlig det han opplevde og sier han følte seg nesten antastet da en vakt tok tak i telefonen hans og slettet bilder han hadde tatt.  Foto: Stein Siem

En sikkerhetsvakt på Tindekaia slettet bilder fra frilansfotograf Arnt Morten Olsens telefon med makt, da han var og tok bilder for TV 2. Vekterselskapet har senere beklaget hendelsen.


Sikkerhetsvakt slettet bilder fra frilansfotografs telefon

– Det var veldig ubehagelig og jeg følte meg nesten antastet, sier Arnt Morten Olsen.


Kran: Ved fjellet Mannen har det blitt satt opp flere mobilkraner, som trolig skal brukes under innspillingen.  Foto: evy kavli

Det har blitt satt opp flere kraner i området under fjellet Mannen ved Horgheim. Disse skal trolig benyttes under filminnspillingen.


Cruise-aktiviteter under Mannen

– Vi vet ingenting om hva som skal skje, sier grunneier Arve Horgheim som har fått en stor kran på tomta.


8. september:

Norske skinner: Orientlokomotivet på norske skinner på Tindekaia.  Foto: Even ØrjasæterLokomotivet som ankom Åndalsnes mandag kveld, ble tirsdag formiddag losset av de britiske lastebilene det ankom med over på norske skinner.


Orientloket er på norske skinner

Tirsdag formiddag ble lokomotivet til Orientekspressen losset på norske skinner på Tindekaia.


7. september:

lokomotiv, orientekspressen, Tindekaia  Foto: Even ØrjasæterSent mandag kveld ankom lokomotivet som skal trekke Orientekspressen gjennom Romsdalen Åndalsnes. Det kom med et finsk lasteskip, lasta på lastebiler fra England.


Lokomotivet til Orientekspressen har ankommet

Har blitt frakta med lasteskip fra England.


Romsdalsorienten: Orientekspressen forbi Trollveggen mandag 7. september.  Foto: Leif Johnny Olestad

Orientekspressen har blitt større. Seks nye vogner har kommet til Åndalsnes fra Hamar.


Orientekspressen har blitt større

Flere orient-vogner har ankommet godsterminalen på Øran.


Skilting: Store opplysningsskilt er nå satt opp for å informere trafikantene om at europavegen vil bli stengt i perioder i neste uke. Foto: Per-Kristian Bratteng  Foto: Per-Kristian Bratteng

Filminnspillingen på Raumabanen får også konsekvenser for bilistene på E136, hovedfartsåren mellom Møre og Romsdal og Østlandet. Overingeniør Rolf Hoflandsdal i Vegvesenet har behandlet søknaden og han sier til Åndalsnes Avis at dette har vært diskutert internt og at de har kommet til at det er innafor når det gjelder hva det kan sies ja til. Søknaden om å få stenge vegen i perioder gjelder i tidsrommet 14. til 19. september og hvor lenge vegen vil være stengt vil variere med når det er på døgnet.


Cruise stenger E136, og det mener Vegvesenet er innafor

– Vi mener det er innafor det vi kan si ja til, sier overingeniør Rolf Hoflandsdal i Statens vegvesen.


Dekt til: Målet om å redusere innsyn har gått utover trafikksikkerheten på Øran.   Foto: Per-Kristian Bratteng

Et omfattende arbeid for å skjerme mot innsyn ble i forrige uke gjort på brua over jernbanen og nedover mot det første krysset på Øran på fylkesveg 64. Men allerede før helga ble det klart at denne skjerminga var gjort mye mer omfattende enn det var gitt tillatelse til. Senere mandag har skjerminga blitt justert.


Skjerminga mot fylkesvegen må fjernes: – Har tatt seg til rette

– Ja, det gikk ut over sikten og trafikksikkerheten, sier Jon Hauger i Møre og Romsdal fylkeskommune.


6. september:

Ensom: «MS Vesterålen» ligger alene igjen på Tindekaia.  Foto: Even ØrjasæterAv de tre hurtigruteskipene som i lengre tid har ligget til kai på Tindekaia, ligger bare «MS Vesterålen» igjen. «MS Spitsbergen» har dratt til Molde, mens «MS Fram» har flytta seg til Dokka på Øran. Dette er trolig for å gi plass til «MS Fridtjof Nansen» som er forventa å komme i løpet av neste uke, når innspillingen på Åndalsnes tar til for fullt.


Halvtom cruisekai

Der det før lå tre hurtigruteskip til kai, ligger det nå bare ett igjen.


5. september:

Hilste på: Tom Cruise hilste på skuelystne fans på Øran.  Foto: Even ØrjasæterTom Cruise er tilbake på Øran, der han øver inn slåssescener på taket av Orientekspressen. Han tar seg også tid til å snakke med skuelystne fans som har møtt opp.


Tom Cruise: – Denne plassen er fantastisk

Superstjerna Tom Cruise tok seg tid til en prat med skuelystne som hadde kommet til godsterminalen på Øran lørdag.


3. september:

Tom Cruise på Åndalsnes for første gang.  Foto: Evelyn NakkenTom Cruise ankommer godsterminalen på Øran for første gang.


Se video: Her er Tom Cruise på Åndalsnes

Hollywoodstjerna kom sjøl flygende til godsterminalen på Øran.


2. september:Tom Cruise har blitt observert kjørende på motorsykkel på Helset, like under Helsetkopen på Hellesylt. Det spekuleres i om han denne dagen vil hoppe med motorsykkel av en stor rampe som er satt opp på fjellet.


Hektisk terping med motorsykkel langs bakken - gjer seg klar til å hoppe frå rampe:

Her skal Tom Cruise truleg hoppe med motorsykkel i dag

Ei enorm rampe er bygd på toppen av Helsetkopen på Hellesylt. No ligg det meste til rette for at Tom Cruise skal hoppe med motorsykkel frå rampa i løpet av onsdagen.


1. september:

Anmeldt: Sjømannsforbundet og Fellesforbundet anmelder Hurtigruten for bruk av billig utenlandsk arbeidskraft om bord på «MS Fridtjof Nansen».  Foto: Terje Engås / SunnmørspostenSjømannsforbundet og Fellesforbundet anmelder Hurtigruten for brudd på utlendingsloven om bord på «MS Fridtjof Nansen». Skipet blir brukt som hotellskip av produksjonen til «Mission Impossible», og ligger til kai på Hellesylt. De to organisasjonene mener at Hurtigruten bryter utlendingsloven ved å bruke filippinske sjøfolk om bord når skipet i praksis er hotell. Da må sjøfolkene i så fall ha arbeidstillatelse.


Hurtigruten anmeldt for lovbrudd

Fellesforbundet og Sjømannsforbundet har anmeldt Hurtigruten for brudd på utlendingsloven om bord på skipet Fridtjof Nansen.


28. august:

Her er superstjerna:Tom Cruise vinker til fotograf og journalist på Molde lufthavn før han går inn i et helikopter.   Foto: Kjell Langmyren, Romsdals Budstikke

Superstjerna Tom Cruise ankom Norge og Molde lufthavn Årø fredag kveld klokka 18.45. Han ankom i et fly av typen HondaJet, og vinket til presseoppbudet som hadde stilt seg opp på flyplassen. Ved ankomst ble Cruise passkontrollert og han måtte også ta en koronatest. Videre dro superstjerna videre med helikopter. Her stoppa han blant annet innom Union Hotel Øye i Hjørundfjorden på Sunnmøre, hvor han blant annet tok seg tid til å prate med folk i et 50-årslag. Lucas (14) fikk også et drømmemøte med verdensstjerna på det ærverdige hotellet.

Det kom meldinger om at Cruise skulle ha dukket opp tidligere på dagen, men det viste seg ikke å stemme.


Bekreftet: Her er Tom Cruise på Årø - se bildene

Klokka 18.45 landet et fly av typen HondaJet på Molde Lufthavn Årø. Om bord var superstjernen Tom Cruise som vinket til Romsdals Budstikke og TV2.
Dette brevet fra Paramount Pictures utsendt i februar bekrefter at «Libra» er «Mission Impossible 7». Dette kommer fram i en brevkorrespondanse mellom Truenorth og Norsk Filminstitutt (NFI) om aksept av tilskuddsrammen til filmingen. Filmen har fått innvilget nær 50 millioner kroner i tilskudd fra tilskuddsordningen til NFI.


Nå er det bekreftet: «Mission Impossible 7» spilles inn i Norge

Det har ligget i kortene i lang tid, men endelig er det bekreftet: Det er «Mission Impossible 7» som skal spilles inn på Hellesylt og i Rauma.


Til Åndalsnes: «MS Fridtjof Nansen» har blitt leid ut til produksjonsselskapet Truenorth i forbindelse med innspillingen av «Mission Impossible». Nå viser det seg at også dette skipet kommer til Åndalsnes. Her ligger skipet oppankret utenfor Ålesund tidligere i sommer.  Foto: Staale Wattø / SunnmørspostenOgså «MS Fridtjof Nansen» ser ut til å komme til Åndalsnes under innspillingsperioden. Truenorth har søkt Rauma kommune om skjenkebevilling om bord her og på «MS Vesterålen». Det virker også sannsynlig at det vil filmes på Hellesylt først, og så på Åndalsnes senere, siden skjenkebevillingen til «MS Vesterålen» skal være fra 9. til 25. august. Skjenkebevillingen til «MS Fridtjof Nansen» skal vare fra 29. august til 25. september, så det er nærliggende å tro at hun kommer til Åndalsnes etter å ha vært på Hellesylt.


Mission Impossible: «MS Fridtjof Nansen» kommer til Åndalsnes

Også det andre Hurtigruteskipet som er utleid til Truenorth kommer til Rauma.


26. august:

Utleid: Produksjonsselskapet Truenorth har leid «MS Vesterålen» som ligger til kai på Åndalsnes. De har også leid «MS Fridtjof Nansen» som ligger til kai på Hellesylt.  Foto: evy kavliHurtigruten bekrefter at produksjonsselskapet Truenorth har leid to av deres skip. Skipene det er snakk om er «MS Fridtjof Nansen» og «MS Vesterålen». Sistnevte ligger til kai på Åndalsnes, mens «MS Fridtjof Nansen» ligger til kai på Hellesylt. Hurtigruten vil ikke si noe om skipene skal brukes i forbindelse med «Mission Impossible», og henviser til produksjonsselskapet.


Hurtigruten leier ut skip til Mission Impossible-produsent

«MS Fridtjof Nansen» og «MS Vesterålen» har blitt leid ut til produksjonsselskapet til Tom Cruise.


Cruisehytte? Tom Cruise skal trolig bo på luksushytta «Bloksberg» i Valldalen mens han er i Norge.  Foto: Nils Harald Ånstad / Sunnmørsposten

Tom Cruise vil trolig bli boende på luksushytta «Bloksberg» i Valldalen under innspillingsperioden. Det spekuleres i om megastjerna vil bli frakta til og fra sett med helikopter. Han har i det siste vært travelt opptatt med å filme scener til filmen i Storbritannia, der han blant annet, ifølge den britiske tabloidavisa The Daily Mail, har hoppet av en motorsykkel i fart fra en 150 meter høy rampe.


I denne luksushytta skal Tom Cruise trolig bo

Den luksuriøse hytta «Bloksberg» i Lingeåsen i Valldal blir etter det Sunnmørsposten erfarer superkjendisen Tom Cruises hjem de neste ukene.


24. august:

Instagram: «Mission Impossible»-regissør Christopher McQuarrie delte dette bildet fra Trollveggen på sin personlige Instagram-konto.  Foto: Skjermbilde fra Instagram / @christophermcquarrieRegissør Christopher McQuarrie ser ut til å være på plass i Norge. I forrige uke delte han to bilder fra henholdsvis Trollveggen og Helsetkopen på sin personlige Instagram-konto.


«Mission Impossible»-regissøren postet bilde fra Trollveggen

Christopher McQuarrie har postet bilder fra Norge på sin egen Instagram-konto.


Åndalsnes Avis har fått inn et bilde fra en anonym tipser som viser to nye vogner utsmykket som Orientekspressen. Ifølge tipser skal disse ankomme Åndalsnes i september. Dermed virker det som at det vil brukes minst fire vogner i filmingen.

Nye vogner: To nye vogner utsmykket som Orientekspressen. Disse vil ifølge en anonym tipser ankomme Åndalsnes i september.  Foto: Privat

SJ Norge bekrefter ovenfor Åndalsnes Avis at det vil bli satt inn buss for tog på Raumabanen i perioden 11. til 24. september på grunn av filminnspilling.


Cruise-stopp: Buss for tog på Raumabanen

SJ kommer til å kjøre buss for tog i rundt to uker som følge av filminnspilling.


20. august:

Ikonisk: Kylling bru er en av de mest ikoniske jernbanebruene i Norge, og på torsdag var filmfolk på tur for å inspisere brua. Gjennom uka har «Mission Impossible»-produksjonen vært flere steder langs Raumabanen. Vil vi kunne se Tom Cruise hive seg utfor Kylling bru?  Foto: Even ØrjasæterDet har også vært en del aktivitet langs Raumabanen helt opp til Verma, der Åndalsnes Avis torsdag 20. august kunne observere NSBs gamle Di3-lokomotiv komme tøffende over til Kylling bru med filmfolk om bord i en åpen vogn på baksiden av toget. Toget stoppet oppe på brua, og ble værende i noen minutter før det returnerte i retning Åndalsnes.


Her inspiserer «Cruise-toget» Kylling bru

Forberedelsene til «Mission Impossible» er i full gang langs hele Romsdalen. Nå ser det ut til at Kylling bru blir en del av filmen.


Avstengt: Det rødmerkede området viser flyforbudssonen som vil bli opprettet under filmingen. 

Ifølge en søknad til Luftfartsdirektoratet som TV 2 har fått tilgang til, kommer det fram at Nord Helikopter søker om å stenge av luftrommet fra Åndalsnes til Bjorli fra 6. til 25. september i forbindelse med innspillingen. I alt 12 helikoptre vil være i sving, og området vil være stengt for alle andre enn ambulanse-, politi- og søk- og redningsflyginger, samt militære flyginger. Dette inkluderer også bruk av droner, som Nord Helikopter særlig ønsker å unngå.


Stenger luftrommet i nesten tre uker

Det blir mye aktivitet i lufta når «Mission Impossible» kommer til Rauma.


Orientekspressen: Et heller uvanlig syn langs Raumabanen på mandag, da «Orientekspressen» kom farende. Vognene skal brukes i «Mission Impossible».   Foto: Leif Johnny Olestad

17. august:

NSBs gamle Di3-diesellokomotiv, det samme som hadde persontrafikk på Raumabanen fram til år 2000 og etter det har kjørt for Museumstoget, kom til godsterminalen på Øran med to spesielt utsmykkede vogner.


Her er Tom Cruise-toget på Åndalsnes

Raumabanen skal illustrere Orientekspressen i den nye «Mission Impossible»-filmen.


Sør-Europa: «Orientekspressen» går i dag mellom Paris og Wien. Dermed tyder det på at handlingen i scener filmet her ikke vil foregå i Norge, men lenger sør på kontinentet.   Foto: Even Ørjasæter

Disse vognene er ment å forestille den legendariske «Orientekspressen», som i dag går mellom Paris og Wien. Dermed er det mye som tyder på at handlingen i scenene filma i Rauma vil foregå lenger sør i Europa, og ikke her i Norge.

Aktivitet: Det er stadig mye aktivitet på godsterminalen på Øran.  Foto: Even Ørjasæter

Mye aktivitet rundt «Orientekspressen»

Nede på godsterminalen arbeides det med rigging på togsettet til «Mission: Impossible»-innspillingen.


29. juli:

Dokumenter Åndalsnes Avis har fått tilgang til viser at crewet til filminnspillingen vil bo på hotell eller hurtigrute. Det kommer også fram at rundt 200 norske og 200 utenlandske arbeidere skal være med på filminnspillingen.


Nye detaljer om filminnspilling: Crewet skal bo på hotell eller hurtigrute

Filmcrewet for «Mission Impossible 7»-innspilling skal bo på ei hurtigrute eller et avstengt hotell.


Toalett: Portable toaletter på godsterminalen på Øran. Tidligere denne uka ble lignende toaletter flydd opp til Helsetkopen på Hellesylt, der det også skal filmes.   Foto: Even Ørjasæter

24. juli:

Det blir kjent at Tom Cruise og filmcrewet vil få unntak fra de norske innreiserestrisksjonene som følge av koronapandemien for å spille inn «Mission Impossible 7» i Rauma og Stranda.


Mission Impossible-produksjon får filme i Norge - mye tyder på at det blir i Rauma

Tom Cruise og den siste Mission Impossible-filmen får unntak fra innreiserestriksjonene i Norge, og til høsten vil deler av filmen spilles inn i Norge.


Produsent: Per-Henry Borch (til venstre) på Øran mandag. Han er linjeprodusent hos Truenorth, og er ansvarlig for å ha fått mange Hollywood-produksjoner til Norge.  Foto: Even Ørjasæter