Nye store og farlige ras:

– Helt Texas i Trollstigen

– Det vi nå har sett viser hvor ekstremt farlig det er i ferdes i Trollstigen akkurat nå.

Store krefter: Slik ser skredet i Kjellstadlia ut på avstand. Det er stort og det har vært store snømengder. Begge foto: Leif Johnny Olestad 

Store skader: Fylkeskommunen har ikke oversikt over skadene på vegen, men det er tydelig at mye betongrekkverk er revet bort på flere steder. 

Nyheter

Det sier senioringeniør Roar Vikhagen i Møre og Romsdal fylkeskommune. Det sier han etter at han både har sett på webkamera og har sett bilder etter store skred som gikk i Trollstigen på torsdag. Vikhagen sier de ikke vet nøyaktig når det store skredet i Kjellstadlia gikk, men at det må ha vært på Kristi himmelfartsdag.

– Vi har jobbet med brøyting i Trollstigen tok beslutningen allerede på mandag om at det er for farlig å ferdes i dette området, men turfolk ser delvis ikke ut til å bry seg. Vi får stadige henvendelser om folk kan sykle eller gå opp. Vegen er stengt og vi har satt opp skilt med advarsler, men mange bryr seg rett og slett ikke. Det er rett og slett Texas, sier Roar Vikhagen og advarer på det sterkeste mot å bruke området nå. Fylkeskommunens vegfolk vil gjøre ny vurdering over helga om det på nytt er mulig å gjenoppta brøytearbeidet.

– Hva vet dere om skadene på grunn av de siste skredene som har gått?

– Vi har ikke hatt folk oppe i området, men bare kunne ha sett ting på avstand og på bilder. Det har vært voldsomme krefter i sving og skredet i Kjellstadlia har kommet helt oppe fra Stigbotnhornet. Det forteller hvor uforutsigbart og uberegnelig forholdene nå er. Skred løser seg ut sjøl og store snømengder gir en voldsom kraft. Hadde det vært folk i området da dette skredet kom, hadde liv gått tapt. Her hadde det ikke vært noen som helst sjanse til å overleve. Det er betydelige skader på betongkanter både i Kjelstadlia og i Bispesvingen. Men hvor mye vet vi ennå ikke. Det blir et stort betongarbeid som må gjøres og det blir dyrt.

– Det blir med andre ord et dyrt år og det blir rekordsein åpning?

– Det er et spesielt år og det blir et dyrt år. Når vi kan åpne, vet vi ingen ting om. Det er et spesielt år på alle mulig måter, sier Roar Vikhagen.