Blir «Årets fjellgeit»: – Stolt av å bli innlemmet i en slik gjeng

Nettmagasinet Harvest får hedersprisen «Årets fjellgeit» fra Norsk Fjellfestival og Den Norske Turistforening (DNT).

Harvest-redaksjonen: Fra venstre Simen Tveitereid, Anders Aakre, Torbjørn Ekelund og Kjetil S. Østli.   Foto: Harvest Magazine

Nyheter

I begrunnelsen heter det at «Nettmagasinet Harvest har siden opprettelsen i 2013 posisjonert seg som en av landets viktigste stemmer i arbeidet for å framheve verdien av natur, friluftsliv, naturglede – og miljøbevissthet i bred sammenheng. De har i løpet av disse årene publisert flere tusen artikler, essays, reportasjer og prisvinnende gravejournalistikk. De har skapt debatt og refleksjon, bidratt til avsløringer og til å sette dagsorden når det gjelder forvaltningen av natur og miljø.»

Redaktør Kjetil Østli i Harvest Magazine er stolt over prisen:

– Å få denne prisen er fantastisk for oss. Og ekstra kult er det når vi vet hvem som har fått den før. Dronningen. Stein P. Aasheim, Arne Næss, Villmarksbarna, Liv Arnesen, Alpin redningsgruppe. Og flere andre sterke navn. Det er rett og slett til å bli stolt av å bli innlemmet i en slik gjeng, skriver Østli i en epost til Åndalsnes Avis.

Harvest-redaktørene Kjetil Østli (til venstre) og Simen Tveitereid på sykkeltur Telemark rundt.  Foto: Torbjørn Ekelund, Harvest Magazine

Han skriver videre at det er stort for dem av flere grunner:
– Vi har ingen rike tanter og onkler bak som finansierer oss. Vi eies ikke av et mediehus. Vi har bygd opp alt sjøl, fra første stein og til det vi nå har klart å skape med Harvest. Og vi har satsa hardt på kvalitet, og de siste to årene har vi brukt pengene vi tjener, på graveprosjekter og lengre artikkelserier. Vi gjør research som selv de store mediene ikke går inn i, både om oppdretts-Norge, om vindkraft, om naturinngrep og om kosthold. Å få en pris gjør det verdt det å holde på, sier Østli, som veksler på redaktøransvaret med Torbjørn Ekelund og Simen Tveitereid.

Vindmøllemotstander kåret til Årets fjellgeit

En av Norges mest profilerte vindmøllemotstandere ble kåret til Årets fjellgeit da Norsk Fjellfestival åpnet på Måsvassbu søndag.


– Hvorfor fortjener dere prisen?

– Vi er glade for at det er juryen som bestemmer hvem som fortjener prisen! Selvskryt er jo litt trist, mens skryt fra andre aktører er herlig! Men når en ser på alt vi har klart journalistisk siste par årene, med svært lite ressurser, vil jeg hvert fall ikke si at det er urettferdig, hehehe.

Ifølge Østli startet Harvest som en dugnad mellom fire venner.

– Vi startet naturmagasinet vårt for seks år siden med, og alle fire tok med seg svært ulike innfallsvinkler inn. Fisking, naturvern, trening, løping, miljøvern, ski, fjell, skog, gravejournalistikk og klima. Alt dette skulle vi forene til et magasin. Det har tatt tid, men gradvis merket vi at det begynte å fungere. Så må vi legge til at leserne selv har vært med på dugnaden. De har sendt oss tursaker og reportasjer og fotoserier fra hele Norge i flere år. Det er dette vi kaller leirbålet. Leserne våre kaster ukentlig en kubbe på bålet, og inspirerer andre lesere til å komme seg ut – og lære litt mer om natur og sammenhengene i økosystemene og i livene våre. Det er liksom Harvest, da: Natur og naturens betydning i livene våre.

De du håper å aldri møte på tur er Årets Fjellgeit 2018

– Det er på tide, for de alpine redningsgruppene fortjener en honnør for sin innsats, sier Stein P. Aasheim


– Hvilken betydning har Norsk fjellfestival?

– Norsk fjellfestival er hardcore. Vi har i årevis drømt om å dra dit, og endelig kan vi det. Vi må vel innrømme, selv med oppvekst i Hallingdal, Vidda, Hallingskarvet, Telemark og Vestfold, at Åndalsnes og Romsdal er «episenteret» for rå norsk natur. Norge blir jo ikke så mye finere enn der.

I år er det 20-årsjubileum for «Årets fjellgeit».

Harvest vil motta hedersprisen under Norsk Fjellfestival 2020. Utdelingen vil skje på Grøtta fredag 10. juli.

Tidligere mottakere av årets fjellgeit: Vegard Ulvang, Børge Brende, Øystein Dahle, Cecilie Skog, Dronning Sonja, Arne Næss, Olav Thon, Stein P. Aasheim, Fri Flyt, Gudmund Skjeldal, Liv Arnesen, Cato Zahl Pedersen, Nils Faarlund, Odd Eliassen, Villmarksbarna, Fred Husøy, Sherpa-folket, Norske alpine redningsgrupper og Helene Ødven.

Cecilie Skog: - Fikk fjellgeita av forbildet mitt

- Det var stor stas, særlig fordi jeg fikk den av Stein P. Aasheim.


Harvest skriver på sine egne nettsider om seg selv: «Vi skriver om sammenhenger i naturen - og betydningen den har for livene våre. Vi driver gravejournalistikk på utnyttelse av naturressurser - og på naturødeleggelser. Vi skriver om naturopplevelser og friluftsliv slik at flere blir inspirert til å komme seg ut. Våre saker om klimakrise handler sjelden om CO2 og teknologi, men ofte om samfunnet vi lever i og livene vi drømmer om. Vi kjøper inn og oversetter internasjonale prisvinnende artikler og essays om natur og miljø.»

Her er link til Harvest.