Linjegymnastikk: Lærer Åse Helen Alnes ledet økta med linjegymnastikk og tran.  Foto: Ragnhild Bakke

– Det klør å være i gamle dager

Kløende kofter, Knerten-jakt og kafé var bare noen det elevene i småtrinnet på Åndalsnes barneskole opplevde da de markerte Anne-Cath. Vestlys 100-års jubileum.

Det gomles vafler for harde livet ved kafébordene på «Mormors kafé». Det er nemlig ikke en helt vanlig onsdag for elevene fra 1. til 4. trinn. I dag har de en skoledag litt som i gamle dager som ett av mange påfunn for markere at det er 100 år siden Anne-Cath. Vestly ble født. Denne dagen er det for eksempel musefletter med røde sløyfer i, bukseseler, vester og kofter som gjelder. En etter en har elevene fått kjøpe seg ei rykende varm plate med en 25-øring av papir. På ett av kafébordene som er pynta med rødrutete duk, sitter Aron med kortbukse og ullgenser på.

– Kunne du tenke deg å leve i gamle dager?

– Nei! For det klør sånn der, sier han.

Mormors kafé: 4. trinn hadde ansvar for mormors kafé. Her står Ida, Hedda, Ea og Marit oppstilt bak disken.  Foto: Ragnhild Bakke

Sjekka ørene

Da vaflene er spist opp, kommer neste gruppe inn. Det vil si: Først stiller lærerne – som visstnok er litt strengere enn vanlig akkurat i dag - elevene opp på ei rekke.

– Vi har ikke vært framme med linjalen for å slå fingre, da, sier Wenche Jacobsen, lærer i 4. trinn.

– Men en lærer har faktisk sjekka fingrene våre og i ørene om de var reine nok, kniser ei av jentene.

Tid for tran: Det kan være mye underholdning i noen skjeer tran, viste det seg. Helt til høyre lærer Wenche Jacobsen.  Foto: Ragnhild Bakke

Regning og finskrift

De ulike klassene har i løpet av uka hatt tema relatert til Anne-Cath. Vestlys forfatterskap – og tida bøkene er skrevet i – i flere fag.

3. trinn har vært ute for å finne seg hver sin Knerten. I kunst- og håndverkstimen torsdag skulle de ordne klær til disse.

– Snakker Knerten-pinnene deres da?

– Nei, det er jo bare fantasi, opplyser Adele, som også kan fortelle at lærerne har vært litt artigstrenge akkurat denne dagen.

– Vi har jo smartboard, men fant ei side på nett som ligna på ei gammeldags tavle, sier lærer Silje Anette Nyheim. I tillegg har elevene øvd seg på finskrift og regning.

- Og så hadde vi høytlesning. Det har man ikke i skolen nå lenger, sånn for hele klassen. Det syntes noen var kjempeartig og lurte på om vi ikke kunne gjøre det oftere, smiler hun.

Mormor: Caroline Silset Nakken hadde kledd seg ut som selveste «mormor».  Foto: Ragnhild Bakke

Da «mormor» ramlet inn

Fredag skulle 3. trinn også ha kino og se film om Knerten.

Vanja Helen Gjedrem er også lærer for ei gruppe på dette trinnet.

– I dag har vi sunget «Jeg gikk en tur på stien» og vi sang også «Gud signe maten på vårt bord» til bordvers.

– Det har vært morsomt på skolen, sier Oda og Klara. Ikke minst da Caroline Silset Nakken, for mange kjent fra Raumarevyen, tok med skuespillerevnene sine på jobb. Utkledd som «mormor» med skaut og veske ramlet hun, tilsynelatende forvirra, inn i klasserom etter klasserom.

– Hun skulle på Grand Hotel, men trodde det var her siden hun hadde kjent vaffellukt og så hadde hun med seg en ny moderne hjulvisp i veska, forteller noen av jentene om det overraskende skuespillet.

Kos: Klara og Oda i 3. koser seg både med vafler og ei annerledes skoleuke.  Foto: Ragnhild Bakke

Grimaser og gym

Etter at alle elevene på småtrinnet har spist seg gjennom haug etter haug med vafler og skål etter skål med syltetøy fra jentene i kjøkkengjengen, er det oppstilling ute i rotunden. Det er annonsert linjegymnastikk og transmaking. Åse Helen Alnes, lærer på 2. trinn har ansvar for denne delen og har funnet fram «Her kommer guttemusikken» som dundrer over høyttalerne så snart de unge, håpefulle har stilt opp sånn passe greit. Det hoppes, strekkes, bøyes og marsjeres – og skrattes - foran scena der linjegymnastikklæreren står og viser bevegelsene.

– Dette var godt for kroppen, men så er det en annen ting som er godt for kroppen, sier hun etterpå, mens hun holder ei grønn glassflaske i hånda. Mange har allerede bestemt seg for å ikke prøve det, mens noen tar sjansen. Det blir ganske mange morsomme grimaser og utbrudd ettersom Alnes og Jacobsen går fra rad til rad med det fryktede vitamintilskuddet.

Ellers takk: Aron i 2. trinn synes det klør for mye i gamledager til at han ville bodd der.  Foto: Ragnhild Bakke

Saktefilm

Jacobsen forteller at skolen også markerte Egner-jubileet for noen år siden. Da var det med forestilling i kulturhuset. Nå passet det godt å markere igjen.

– Det er klart vi måtte hedre Anne-Cath. Vestly, sier hun og forteller at klassen hennes i 4. trinn har sett den gamle versjonen av «Mormor og de åtte ungene» på film denne uka.

– Det går kanskje litt saktere enn man er vant til, sier Jacobsen og får bekreftende nikk fra noen jenter med røde sløyfer i håret.

– Men jeg tror at det kan være litt sunt noen ganger, jeg. Da får man litt tid til å tenke litt også.

Se flere bilder under:

Litt stein, saks, papir mens man "venter" på linjegymnastikk og tran.   Foto: Ragnhild Bakke

Vertskap: Ida og Maia Linnea til tjeneste i kafeen.  Foto: Ragnhild Bakke

Både twist og swing ble observert på parketten på tampen av den gammeldagse skoledagen.  Foto: Ragnhild Bakke

Kustus: Lærer Laila Iren Haugen jobber med å få 1. trinn på ei rekke.  Foto: Ragnhild Bakke

Let’s rock: Etter transmakinga ble skoledagen avslutta med litt dans ala 50-60-tallet. Her rockes det til Johnny B. Goode.  Foto: Ragnhild Bakke

25 øre: Vaffelplatene kosta 25 øre - på liksom.  Foto: Ragnhild Bakke

Parykk: Tuva på 2. trinn hadde tatt på seg parykk med lange fletter for anledninga.  Foto: Ragnhild Bakke

Lærerne Silje Nyheim og Adrian Schulz tok seg en svingom.  Foto: Ragnhild Bakke