Kommer til Gråveggen med utstillingen «Opplevelser»:

Vil formidle gleden

– Å satse på kunsten er en drøm jeg har hatt siden ungdommen, sier Ragna M. Kvernberg som har vært fulltidskunstner siden 1997.

Abstrakt: Ragna M. Kvernberg, som bor i Molde, kommer og stiller ut bilder på Gråveggen, i februar, mars og april, i regi av Rauma Kunstlag. – Jeg maler abstrakt og vil formidle glede med bildene mine, sier hun. Foto: Guri berg 

Nyheter

Ragna Kvernberg er bosatt i Molde siden 1995, men kommer opprinnelig fra Kvelle ved Larvik.

– Der har jeg ikke bodd siden jeg var 19 år. Jeg jobbet som lærer de første 20 årene av mitt arbeidsliv og flyttet mye rundt blant annet i Nord-Norge og Nordvestlandet. Jeg har jobbet mye innen feltet terapi-opplæring med musikk, drama, form og farge. De to siste årene som lærer, jobbet jeg på Trøndergård skole i Molde, forteller hun over telefon fra rosenes by.

Realisert en drøm

Hun har helt siden ungdommen hatt en drøm om å kunne leve av å være kunstner, men som enslig er det ikke enkelt økonomisk. Da hun giftet seg, fikk hun imidlertid den anledningen.

– Hovedinntekten er knyttet opp mot kurs. Siden jeg har pedagogisk utdanning, holder jeg mange kurs i mitt eget atelier i huset; Rose Atelier. Jeg har hatt mange nybegynnere, men også en malergruppe som møtes annenhver tirsdag. Det er en fast gjeng som har møttes i 16, 17 år.

– Hvilken teknikk underviser du i?

– Det blir mest akryl. Det er også den teknikken jeg har brukt på de bildene jeg skal stille ut på Gråveggen, forteller hun.

Egen visjon

Da hun gikk på Fylkets Etablererskole for å starte en ny yrkeskarriere, formet hun sin egen visjon: «Jeg ønsker å formidle glede, varme og kvalitet til mennesker og virksomheter».

– Hvordan formidler du dette?

– Ja, det er noe jeg har tenkt mye på. Det er livsmot og livsglede jeg ønsker å formidle i bildene mine. Det er viktig da man ofte opplever mye av det motsatte – mørke stunder og tunge dager. Jeg vil gi noe til mennesker – et løft. Jeg skal ikke diktere hva folk skal se, men jeg håper de kan bli berørt av noe godt i bildene mine. Farger formidler glede. Kunsten skal formidle alt på godt og vondt, men jeg tenker den ikke bør være destruktiv, men full av positiv energi, forklarer hun.

Inspirasjon

Kvernberg henter mye inspirasjon fra naturens skiftende årstider.

– Naturen har så mye å by på. Jeg maler en del abstrakt og opplever at årstidene gir viktig inspirasjon. Selv om jeg ikke sitter ute og maler, samler jeg inntrykk fra naturen.

Hun kaller sin stil ekspressiv, og beveger seg fra det abstrakte til det helt abstrakte uttrykket.

– Hva får vi ser på Gråveggen?

– Der vil jeg stille ut 23 bilder, der en del av bildene er helt abstrakte. Noen er fra et prosjekt med dikt. Jeg formidler naturen, men det er mye åpne landskap. Det går jo mot vår, som bærer med seg håp og lys. Jeg synes det passer bra å vise disse bildene nå.

– Har du stilt ut her før?

– Nei, ikke på Åndalsnes.

Ivrig utstiller

Ragna M. Kvernberg har hatt mange utstillinger siden hun startet å satse på kunsten.

Lørdag stiller hun ut på Rauma kulturhus og vil selv være til stede på åpningen.

– Jeg vil si noen ord om utstillingen og så blir det en enkel servering, sier hun.

På sin hjemmeside har hun skrevet følgende om utstillingen «Opplevelser»:

«Opplevelser er sanne, ikke alle vakre, men er det ikke slik det er å leve? Enskjønt begrepet «vakkert» har endret seg med årene for meg. En opplevelse har verdi i seg selv, og livet består i opplevelser. De holder oss i live!»