Halloween på kulturhuset tirsdag:

Høye hyl og skumle saker

Lodne edderkopper, skumle barn, skranglende skjeletter og zombieforeldre var med på å sette stemninga på historiens første Halloweenfest for alle i Rauma kulturhus.
Nyheter

– Dette var veldig bra, ja, sånn bortsett fra at vi ikke er gamle nok til zombieløypa da, sier Aurora Haukeberg Sæther.

Venninnene Ingeborg Sekkeseter – til forveksling lik «Rødhette», men for anledningen kalt «Dødshette» – og Mari Alnes Bersås er helt enige der de akkurat har fullført skrekkstien rundt om på kulturhuset.

Det er 13-års aldersgrense på løypa som går inne i mørket bak storsalen. Der har sju fra Rauma Mini-Con skumle masker eller enda mer skremmende sminke og står klare i mørket for å ta de som prøver å komme seg gjennom.

Sjokoladejakt

Første post på programmet for den store halloweenfeiringa var skattejakt etter sjokolade på biblioteket, der 150 små sjokolader var mer eller mindre godt gjemt for søtsugne gjester. I noen minutter var det da vill jakt etter godbitene av alt fra draculaer til skjeletter til zombier og hekser.

Mange har gjort seg skikkelig flid i antrekkene. Blant annet Varg, utkledd som onde Sauron fra Ringenes Herre, som tar skrekkstien sammen med draculamamma Ingrid Merete Øye og zombiepappa Ole Christian Gridset.

– Vi skal vinne med kostymene, sier han.

Desibelbonanza

Straks er det hylekonkurranse i kinosalen, der Ingunn Svelle Heinåli måler desibel på mobilen for kategorien høyeste hyl eller tar tida på lengste hyl. Søteste eller mest skremmende hyl er også kategorier som skal premieres på slutten av denne første store halloweenfeiringa på Åndalsnes.

Lodne edderkopper

Rauma Mini-Con, Åndalsnes Kino. Rauma folkebibliotek og Rauma kulturhus har gått sammen om arrangementet på kulturhuset som var pynta etter alle (hekse) kunstens regler. Her er lodne edderkopper i vinduet, flaggermus på veggene, gravsteiner på gulvet og skjeletter i døra.

– Egentlig ville vi ha det på fredag, men siden fylkesmannen kommer da fikk vi ikke lov til å pynte huset til halloween den dagen, humrer Thomas Enstad Trana, leder i Rauma Mini-Con.

– Vi hadde nok håpet at det kom flere ungdommer, men oppmøtet av barn og familier er helt topp, sier Trana, som anslår at rundt 70 har tatt turen.

Før filmen «Et førjulsmareritt» snurres i gang, er det kåring av beste kostymer. Godteri deles ut til flere som har gjort litt ekstra ut av kostymet. Blant annet vinner nevnte Varg med Sauron-kostymet sitt.

Etter endt zombieløype har Mini-Con-gjengen vaska av seg zombiesminken for ikke å skremme de mindre. De gliser godt av opplevelsen de akkurat har hatt.

– Det var bare fire-fem som greide å komme gjennom, sier Charlotte Andreassen fornøyd.

– Hos en virka ikke pistolen og da kom jeg mot han med armene fram, forteller ei.

– Jeg tok en bak på begge skuldrene. Jeg har aldri sett noen bli så skremt, skratter en annen forhenværende zombie fornøyd.

Kanskje reprise

Nå skal alt halloweenstæsjet tilbake på lager. Trana ser ikke bort fra at de vil gjøre dette igjen neste år.

– La oss si at vi har lyst til det, så ser vi om det klaffer, sier han, og legger til at de har brukt utrolig mye tid til forberedelser. Blant annet har de møttes tre kvelder for å dekorere.

–Men når man ser de fornøyde ungene som har kost seg her nå, så er all jobben verdt det, sier han.