Glede i Rauma: Endelig blir det landslinje på RVS

Regjeringen bevilger 400.000 kroner til landslinje på RVS.

Fra venstre Ronny Antonsen, Susanne Johansen, Øyvind Hovde, Arne Hop, Eva Leergaard, Marianne Synnes Emblemsvåg og Lars Olav Hustad.  Foto: Per-Kristian Bratteng

Nyheter

Budsjettlekkasjen ble presentert fredag på Tindesenteret av Marianne Synnes Emblemsvåg (H) fra Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget. Regjeringa offentliggjør mandag sitt forslag til statsbudsjett.

Summen på 400.000 kroner er halvårseffekt i 2020, og kommer i tillegg til det fylkeskommunen allerede betaler for elevene. Tolv elever ved Rauma videregående skole vil få mulighet til å fordjupe seg i klatring og ski, samtidig som de får studiekompetanse. Elever fra hele landet kan søke.

På Tindesenteret fredag var rektor Eva Leergaard og avdelingsleder Susanne Johansen fra RVS og lokalpolitikere; Høyres gruppeleder Øyvind Hovde og eks-ordfører Lars Olav Hustad, Ronny Antonsen (Frp) og Arne Hop (KrF).

Glad for politisk støtte

Leergaard er glad og har vanskelig med å finne ord:

– At en bergenser er målløs, skjer ikke så ofte, ler bergenseren Leergaard. – Vi er så innmari glade for all støtten vi har fått, både fra politikere og fra fylkeskommunen. Men mest politikere. I denne sammenheng er det dere som skal ha æren, sier hun til de oppmøtte.

– Hvilken betydning har dette for skolen?

– Jeg tror det har veldig stor betydning. Jeg tenker litt på omstilling 2020 i fylkeskommunen. Og jeg tror det forankrer skolen vår veldig godt. Og så ligger vi her vi ligger; det er optimale forhold for ei slik landslinje. Jeg tror det kommer til å få veldig stor betydning, sier Leergaard.

– Hvordan skal dere klare å skaffe elever fra hele landet?

– Vi må bruke andre store aktører og støttespillere, både Den Norske Turistforening, Fjellfestivalen og mange andre som kan spre budskapet. Søknadsfristen er 1. mars. Vi ser for oss en omfattende jobb. Noe annet enn tolv elever er et nederlag, sier hun.

– Mine jenter i Ålesund sin første reaksjon, var: «Å, at ikke dette kom før! Dette skulle vi gjerne ha gått på», sier Emblemsvåg.

Elevene ved linja vil ha ordinære fellesfag, men alle programfagene blir bare for friluftslivsgruppa. Det betyr at det må ansettes nye lærerkrefter:

Minst ett nytt årsverk

– Det blir i alle fall ett årsverk – kanskje må det i klatring være to lærere for at alt skal skjer på en trygg måte, sier Leergaard.

– Og det vil bli mer etter hvert, tilføyer avdelingsleder Susanne Johansen.

Lars Olav Hustad er glad for at linja blir en realitet:

– Veldig artig og gledelig at regjeringa får til dette. Det er klart at det har vært mye arbeid. Men dette er nok et bevis på at det lønner seg å stå på.

Han mener dette kan ha betydning for bosettingen i Rauma: – Det er bevist mange ganger at RVS har hentet elever utenfra som har blitt boende her og har stiftet familie.

– Kjempespennende og et viktig tilskudd til RVS. Fantastisk at det er på plass, sier Ronny Antonsen (Frp).

Øyvind Hovde (H): – Lars Olav har jobbet hardt opp mot toppolitikere og regjeringa. Kjempepositivt om vi klarer å få hit elever fra hele landet.

Arne Hop (KrF): – Gledelig at det passer inn i Rauma kommunes strategi, naturgledekommunen. Det er kamp om elevene, men så får vi denne landslinja.

– Innertier at skolen styrkes

Hustad: – Med situasjonen som fylkeskommunen er inne i, og det kaoset som kommer til å råde fra dag én i denne institusjonen – makan til komikveld skal du lete lenge etter – så er det en innertier at man klarer å styrke skolen, sier han.

Landslinja i studiespesialisering med bratt friluftsliv skal gi ungdommer fra hele landet mulighet til å utvikle solid kompetanse innen bratt friluftsliv, og samtidig få generell studiekompetanse. Linja vil fokusere på sikkerhet og verdiskapning, samt i et voksende naturbasert reiseliv omhandle aktiviteter og opplevelser i høgfjellet og i bratt terreng.