Usikker på hvordan? Slik stemmer du

I Rauma er det 170 ungdommer som i år kan stemme under et valg for første gang. Valgmedarbeiderne Liv Jorunn Bårdsnes Horgheim og Bente Alnæs forklarer hvordan det foregår.

Valgmedarbeidere: Liv Jorunn Horgheim og Bente Alnæs leder det administrativet rundt valget. 8Foto: Stine Vandevjen Olsen 

Nyheter

Ifølge SSB sin statistikk er det 170 førstegangsvelgere i Rauma. Men selv for dem som har stemt noen ganger kan det være vanskelig å huske akkurat hvordan det skal gjøres.

– Det er to valg man kan stemme på i år. Man må i utgangspunktet gå alene inn i stemmeavlukket, og der kan man ta med seg ei liste fra kommunevalget og ei fra fylkestingsvalget, som man bretter – slik at ingen ser hva du har valgt.

– I fylkestingsvalget kan du gi en ekstra personstemme til en kandidat hvis du vil. Dette gjøres ved å sette kryss i ruten foran navnet til kandidaten. Det er den eneste endringen du kan gjøre på fylkestingslistene, forklarer Bårdsnes Horgheim.

Du kan gi personstemme til så mange du ønsker på lista.

– Også i kommunevalget kan man gi en ekstra stemme til en person ved å sette kryss. Her kan man også skrive opp inntil seks kandidater fra andre lister som man vil gi en personstemme, sier hun.

Å stryke kandidater er ikke lenger lov:

– Hvis man gjør endringer som ikke er tillatt, så vil det ikke bli registrert av systemet, men stemmen vil bli godkjent likevel.

Mange i sving

For å gjennomføre valget i Rauma er det mange i sving. Fredag formiddag hadde 1.404 mennesker forhåndsstemt.

– Noen av de har forhåndsstemt til andre kommuner, forklarer de to.

Bårdsnes Horgheim og Alnæs forteller at valgmedarbeiderne er der for å hjelpe til.

– De som har spesielle behov for hjelp kan ha med seg en hjelper, men da skal også en av oss valgmedarbeiderne være med inn. Det er for å sikre at alle får stemt på det de vil. Vi har forresten taushetsplikt.

I Rauma kan man, på valgdagen mandag, stemme på Åndalsnes, i Isfjorden, på Åfarnes og i Måndalen.

– Hvis man vil hjelpe til å holde køene nede, så er det beste man kan gjøre å ha med seg valgkort og identifikasjon. Da går det raskere for oss, oppfordrer Bårdsnes Horgheim.

Opptelling

Når det skal telles foregår det på følgende måte:

– Stemmelokalene stenger klokka 20 på valgdagen, og så grovtelles det ute på stemmestedene. Så snart stemmestyrene er ferdig med opptellingen registrerer de resultatet i valgprogrammet EVA. Alle valgresultat publiseres her fortløpende fra kl 21, forklarer Horgheim.

Så skal stemmesedlene kjøres til Åndalsnes og telles og kontrolleres ved hjelp av scanner. Da blir også personstemmer talt opp.

– Det endelige valgresultatet kan vi ikke få før tirsdag ettermiddag. Det er fordi det er da de siste forhåndsstemmene fra folk som har stemt på kommunevalget i Rauma fra andre steder i landet kommer hit med posten. Disse få stemmene blir talt sammen med en bunke stemmesedler vi har «spart på», slik at valget fortsatt er helt hemmelig, forklarer hun.

– Bruk stemmeretten!

Bårdsnes Horgheim oppfordrer alle til å benytte seg av stemmeretten.

– Det aller viktigste er at folk bruker stemmeretten. Vi ser fra det som skjer ute i verden at vi ikke kan ta demokratiet for gitt. Og den beste måten å verne om demokratiet er å benytte seg av stemmeretten, sier hun.